Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KROT för klimatsmarta

Annons

Förtroendet för Mona Sahlins ledaregenskaper faller som en sten i opinionsmätningarna. Gapet mellan blocken, det som för inte så länge sedan var så oöverstigligt att valet 2010 redan ansågs vara avgjort, minskar kraftigt. Trots finanskris och lågkonjunktur ökar däremot förtroendet i samma opinionsmätningar för Fredrik Reinfeldt och den borgerliga regeringens politik.

Det är mot den bakgrunden man måste se den desperation som styr de socialdemokratiska utspelen, nu senast Mona Sahlin som i en debattartikel på Svenska Dagbladets Brännpunkt anklagar regeringen för att ”inte inse allvaret”. Den svenska regeringen ”står helt passiv”.

Det är naturligtvis bara trams, politiskt ädeltrams. Regeringen har i budgeten avsatt 31 miljarder kronor till åtgärder för att möta den arbetslöshet som ingen ännu vet hur stor den blir. Det motsvarar nästan på kronan det krav som EU ställer på medlemsländerna i det stimulanspaket som kommissionen godkände i förrgår. Stimulanspaketet omfattar 200 miljarder euro, motsvarande en procent av EU-ländernas sammanlagda BNP, men kommissionens ordförande José Manuel Barroso understryker att det är upp till varje enskilt land att själva bestämma vad, hur mycket och när man vill satsa.

För Sveriges del utgör de 31 miljarderna kronor alltså ganska exakt en procent av vår BNP.

Åtgärder måste sättas in nu, kräver Thomas Östros och Mona Sahlin i allt högre tonarter. Regeringens budget träder ju så att säga i kraft först den 1 januari, vilket ger oppositionen utrymme för en klassisk socialdemokratisk överbudspolitik i elände. För det är ingen ände på vilket elände regeringen skickar oss in i genom att bara sitta och titta på när landet går under...

Låt oss titta på verkligheten. Bankerna står på stadig grund, statens finanser är urstarka – mycket pengar på banken och överskott i budgeten. Nationen är alltså inte i någon omedelbar fara. Åtgärder för att möta arbetslösheten finns i budgeten och kan vid behov förstärkas snabbt på alla nivåer.

Dock vore det klädsamt om regeringen redan nu aviserade att ett gammalt succéavdrag, det för renovering, om- och tillbyggnad, ROT, inom kort kommer att återinföras. Den här gången också upphöjt till klimatsmart avdrag, KROT, alltså.

ROT är ju ägnat att ge arbetslösa byggjobbare sysselsättning med jobb som annars skulle göras svart när ägare till flerfamiljshus liksom villaägare ska renovera källaren, bygga takkåpa eller en tillbyggnad. Byggjobbaren kan jobba vitt, det vill säga vara försäkrad, samla pensionspoäng, betala till a-kassan och så vidare. Köparen, husägaren får ett förmånligare pris genom avdrag på skatten.

Den klimatsmarta delen ligger naturligtvis i tiden. Den skulle kunna utnyttjas av den som tilläggsisolerar, sätter i treglasfönster, byter oljepannan mot bergvärme, fjärrvärme eller annan miljövänlig och ekologiskt förnyelsebar energikälla. Den klimatsmarta delen skulle säkerligen dessutom mycket snabbt driva fram en uppsjö av goda idéer när det gäller att spara energi, skona vår miljö och leva ekologiskt.

Visst vore det värt att pröva.

GD 28 NOVEMBER 2008

FOTO:SCANPIX

Mer läsning

Annons