Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur och fritid får inga löften

GÄVLE- Om underskotten växer från en vecka till en annan så tyder det på att man inte har kontroll på kostnadssidan.

Annons
Kommunalrådet Mats Ågren, s, förvånas över utvecklingen vid kultur- och fritidsnämnden, där det budgeterade underskottet för 2003 har växt med miljontals kronor på bara någon månad. Från 2,5 till tre, till fem och nu sju miljoner.
Frågan hur det kan vara så svårt att förutse vad en budget ska gå på dyker förstås upp. Har man ingen koll alls på räkenskaperna?
Håkan Arkeby, administrativ chef vid kultur- och fritidsförvaltningen, hänvisar till yttre faktorer som man inte kan kontrollera. Framför allt gäller det tekniska kontoret som inte förrän helt nyligen gett slutgiltiga uppgifter om hyresnivån för de olika anläggningarna som man hyr.
- De har matat oss med uppgifter i omgångar vad det ska kosta och vi har anpassat budgeten efter det. Nu blev det slutgiltiga som en chock för oss. Förra året var det helt annorlunda då vi hade ansvar för lokalerna själva. Då hade vi full koll. Nu hyr vi och sitter i händerna på tekniska, som alla andra, säger han.
Tekniska direktören David Eldrot tycker dock inte att man kommit in senare med hyresuppgifterna än vanligt. Men ambitionen är att man till nästa år ska lämna dem redan i början av september. Orsakerna till att det inte har gått nu är att man fått ägna tid åt ändrade ränteförutsättningar som följts av omräkningar och införandet av en ny hyresmodell, som skulle utvärderas och justeras.
Förutom de ändrade hyrorna uppger Håkan Arkeby att man drabbats av höjda energipriser som drivit upp kostnaderna. Det går åt mycket el till anläggningar som Gavlerinken och blir en hel del pengar när varje kilowatt kostar mer, menar han.
Dessutom har konsekvenserna av årets lönehöjningar inte varit tydliga förrän för två veckor sedan på grund av kommunens strulande nya lönesystem, som GD berättat om flera gånger.
- Vi skulle haft uppgifterna för länge sedan. Nu har vi famlat i blindo. En del löneökningar är mellan åtta och tio procent. Unika satsningar som slår på helårseffekten. Det har vi inte vetat förrän nu. Frustrerande, tycker han.
- Nu får det inte hända något mer!
Ifjol vid samma tid saknade man 1,6 miljoner kronor i budgeten för 2002. De extra pengarna avsatte kommunstyrelsen i februari. Men det är mycket tveksamt om man kan få samma hjälp den här gången.
- Nej, de vet om spelreglerna, att de måste anpassa verksamheten om de har underskott. Vi har inget utrymme för extra satsningar nu, konstaterar Mats Ågren.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons