Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturrevolution i polishuset

/
  • Foto: LASSE WIGERT Ska öka delaktigheten. Organisationskonsulterna Peter Lehnbom och Jens Kandén utbildar samtliga anställda på polismyndigheten under två dagar. Syftet är att delvis platta ut organisationen.

GÄVLESedan i våras har två beteendevetare varit knutna till polismyndigheten i Gävleborg.Deras uppdrag är att delvis platta ut organisationen och att få bort korridorsnacket.

Annons
- Det tenderar att ofta bli destruktivt och gnälligt, säger Peter Lehnbom. Och det man tycker tar inte vägen någonstans.
I stället ska alla poliser i Gävleborg ha schemalagda träffar inom sina enheter - arbetsplatsträffar. Här ska man diskutera och utvärdera verksamheten, både inom den lilla gruppen och inom hela myndigheten.
Det som kan lösas inom gruppen - exempelvis scheman och arbetsrutiner - ska man också få lösa själv utan att någon kommer utifrån, uppifrån och säger hur det ska vara. Kan man inte lösa en fråga i sin grupp konsulterar man närmsta chefen för att eventuellt lyfta frågan till högre instans.

Ta tillvara erfarenhet
- Man måste ta tillvara på den potential och de erfarenheter som finns bland personalen, säger Peter Lehnbom, organisationskonsulten som äger företaget Lehnbomgruppen.
I början på oktober startade de första poliserna en två dagar lång utbildning som alla i myndigheten ska gå igenom.
Utbildningen tar upp både "hårda och mjuka frågor", som det heter.
Dels ska deltagarna få en inblick i de ekonomiska och regelmässiga ramar som myndigheten arbetar inom.
Dels ska de prata om hur en grupp människor kan kommunicera och stötta varandra.
- Utbildningen symboliserar starten på ett nytt tänk, säger Peter Lehnbom. Mycket handlar om att jobba med kulturen.
Både han och Jens Kandén är officerare i botten. De ser paralleller mellan "tänket" hos militären och hos polisen som båda har en traditionell, hierarkisk kultur där man "skiljer huvudet från fötterna och händerna".
Med andra ord: ledningen sköter tänkandet medan resten av personalen ska utföra order. I och med "den lilla kulturrevolutionen", som Peter Lehnbom kallar det, ska arbetsplatsträffarna ge utrymme för tänkande i form av utvärdering och planering inom den egna gruppen.

Hierarkin behövs
Samtidigt måste man komma ihåg att polisorganisationen till viss del behöver behålla sin traditionella hierarki, säger de båda konsulterna.
- Allt "tänk" går ju inte att flytta ner till arbetsplatsträffarna, säger Jens Kandén. Polisen har exempelvis vissa uppgifter som inte är förhandlingsbara. Här gäller det alltså för ledningen att vara tydlig och säga vad som kan påverkas.
De båda konsulterna berättar att gensvaret hittills varit positivt.
- Det här har man väntat på lite grann, säger Jens Kandén.
- Det bottnar nog i att det varit lite svårt ibland, säger Peter Lehnbom. Man har velat påverka mer än man kunnat.
Lehnbom och Kandén talar ogärna om polisorganisationens förflutna - mycket hellre om framtiden. Däremot sticker de inte under stol med att de blev oroade när debatten om länspolismästarens förtroende blossade upp i lokala medier. Skulle de planerade utbildningsdagarna ta skada?
- Mindre än vi trodde. Kanske tvärtom, till och med, säger Jens Kandén. Men polismyndigheten är en stor organisation. Bara för att det är dåligt på vissa ställen behöver det inte vara så överallt.
GD har varit i kontakt med Leif Landin, facklig företrädare för Polisförbundet. Han är positiv till projektet som Lehnbomgruppen har knutits till.

Mariam Naraghi
026-15 96 39
mariam.naraghi@gd.se

Mer läsning

Annons