Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kunder struntar i fågelplåga

Uppståndelsen kring Kalla Faktas avslöjande om att levande gäss torteras och plockas för att bli täcken och kuddar till bland annat Jysk, Åhléns och Sängjätten har inte nått butikerna i Gävle.
– Jag har faktiskt inte fått några kundreaktioner, säger Mattias Jonsson, butikschef på Sängjätten i Valbo.

Annons

Bilderna i TV4-programmet Kalla Fakta av hur gässen fick fötter och vingar bundna innan de brutalt plockades lämnade nog ingen oberörd.

Centralt har flera kedjor som köpt och hanterat dunet redan vidtagit åtgärder.

Åhléns har plockat bort berörda produkter från sina hyllor. Jysk lovar att skärpa kontrollen av sina leverantörer.

Bland andra Ikea hävdar att företaget endast använder dun från gäss som ska bli livsmedel, och som avlivats före plockningen.

Anna-Karin Nordqvist, chef för Jysk i Valbo, säger att personalen inte har fått några reaktioner från kunderna. Alla butiker i kedjan följer ledningens rekommendationer och hon planerar inte att agera på lokal nivå på något sätt.

– Nej, jag tycker att man ska ta ställning själv, genom att välja om man köper dun eller fibertäcke.

– Personligen tycker jag att det som har hänt är för jävligt. Om våra leverantörer säger en sak måste vi kunna lita på det, säger hon.

Hon får medhåll av grannen och konkurrenten, Mattias Jonsson på Sängjätten.

– Personligen tycker jag att det är bra att det här uppdagas, säger han.

I övrigt hänvisar båda två till sina kedjors huvudkontor. Det gör även Carina Jonsson på Åhléns textilavdelning. Hon vill inte ens säga om man fått några kundreaktioner.

Centralt har alltså Åhléns stoppat försäljningen av dunprodukter.

– Stoppet gäller tills vi kan få garantier från de leverantörer vi kommer att jobba med att dunet kommer från döda fåglar i stället för att plockas från levande. Hur lång tid det kommer att ta vet ingen, säger Monica Hultgren, pressinformatör vid Åhléns, till TT.

”Jag tycker att man ska ta ställning själv, genom att välja om man köper dun eller fibertäcke. Personligen tycker jag att det som har hänt är för jävligt”

Anna-Karin Nordqvist

Chef för Jysk i Valbo

Mer läsning

Annons