Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kunskap kan lugna

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖMMinskad oro.  Ju mer man som cancerpatient eller anhörig kan om sjukdomen desto lättare har man att hantera sin situation, säger Nadja Karlsson, sjuksköterska och kursledare vid länssjukhusets onkologklinik.

GÄVLE
Att få cancer är en omvälvande upplevelse. Frågorna är många och känslan av utsatthet stor.

Annons
Länssjukhusets onkologklinik i Gävle har därför startat en kurs där patienter och anhöriga kan lära sig mer om cancer och dessutom får ta del av varandras erfarenheter.
- Många känner sig ensamma i sin sjukdom och har stort behov att få träffa andra i samma situation, säger Nadja Karlsson, sjuksköterska på onkologkliniken och en av tre kursledare.
De är 16 cancerpatienter och anhöriga som under vintern deltar i "Lära sig sig leva med cancer".
Kursen bygger på ett stöd- och undervisningsprogram som utarbetades i Lund för drygt tio år sedan och som blev en sådan framgång att det i dag används inom cancersjukvården i flera länder.

Laddat ord
Ett syfte med kursen är att patienter och anhöriga ska få en djupare kunskap om cancer och cancerbehandling. Den information som ges i samband med läkarbesök och behandling är inte alltid tillräcklig, menar Nadja Karlsson. Cancer är ett laddat ord och som patient eller anhörig kan man ha svårt att ta in det som sägs.
- Rädsla och oro bottnar ofta i okunskap. Ju mer man kan desto lättare har man att hantera sin situation, säger hon.

Uppskattat inslag
Kursen omfattar åtta undervisningstillfällen. Medan de första lektionerna upptas av "hårda fakta" ägnas resten i huvudsak åt övningar i att samtala och uttrycka sig kring sin sjukdom.
Detta har visat sig vara mycket uppskattat av deltagarna.
- Jag hade läst massor av artiklar och böcker om cancer. Nu satt jag plötsligt sida vid sida med verkliga människor som berättade om sina upplevelser av cancer. Det var något helt annat, mycket givande, säger en av deltagarna till GD.

Nya möjligheter
För de anhöriga betyder den här möjligheten extra mycket. Normalt ligger allt fokus på den sjuke och som anhörig kan man känna sig utanför. Man vet inte hur man ska bete sig för att "göra rätt". Det är lätt att antingen bli tjatig i överkant eller tyst och passiv. Genom samtal med andra kan man få nya perspektiv och kanske se möjligheter man inte upptäckt tidigare.
Sista kurskvällen ägnas åt naturläkemedel och alternativa behandlingsmetoder. Syftet är inte att vare sig propagera eller varna utan att ge saklig information, framhåller Nadja Karlsson.

Ny chans i höst
- Det är många patienter som vid sidan av den ordinarie behandlingen prövar alternativ behandling. Vi säger inte att det är fel. Men det är viktigt att man vet vad man ger sig in på. Man måste veta vad alternativmedicin är och att den skiljer sig från skolmedicinen, säger hon.
Den pågående kursen närmar sig slutet. Men en ny omgång planeras till hösten.
Onkologkliniken hoppas kunna erbjuda alla som är intresserade en möjlighet att delta.

BJÖRN HANÉRUS

Mer läsning

Annons