Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kvaliteten blir lidande"

GÄVLE Vi orkar inte mer. Något måste göras.
Det skriver 36 anställda på Brynäs hemtjänst till omvårdnadsnämnden och Kommunal.

Annons
Flera gånger varje vecka kommer pensionärer som har mycket stort behov av omvårdnad hem efter sjukhusvård. På Brynäs hemtjänst anser man att personalen behöver utökas för att hinna med att hjälpa de gamla och efterlyser också en fungerande ledning.
Sedan Ica i Brynäs centrum stängt går det dessutom åt två personer i varje hemtjänstgrupp för att tre gånger i veckan åka och handla.
De "tvingas konstatera att kvaliteten på den omsorg som vi ger måste hållas nere på grund av tidsbrist och det alltför stora antalet vårdtagare i förhållande till personalantal".

De kräver att omvårdnadsnämnden och Kommunal tar deras vädjan om att något måste göras på allvar.
- Jag ser allvarligt på det. Jag förstår deras frustration och har redan tagit tag i det här, säger Ewa Molarin, områdeschef för hemtjänsten.
Brynäs hemtjänst har efter sommaren fått en kraftig ökning av antalet äldre som behöver hjälp. Samtidigt har det varit flera vikariebyten på verksamhetschefstjänsten.
- Då blir det lätt att det börjar halta, säger Ewa Molarin.

Sedan i början av veckan finns en långtidsvikarie som verksamhetschef samt en extra chefsvikarie. Nästa vecka ska hon också ha ett möte med hemtjänsten.
- Vi ska träffas på tisdag och strukturera arbetet för att komma på rätt spår.
På onsdag ska Ewa Molarin träffa Kommunal.
Hon kan inte säga att det blir mer personal, men om det inte hjälper med planering så får de omfördela personal från annat håll.
Inköpen hänger samman med heltidsbeslutet, säger Ewa Molarin.
- Hemtjänsten på Brynäs har valt att ta på sig att handla. Blir det längre att åka så ska det läggas till på den tid som finns avsatt för hjälpen.

Hemtjänsten har fått en helt annan arbetssituation på senare år. Allt fler bor kvar hemma länge och sjukhuset har allt färre sängplatser och kortare vårdtider. Det märks framförallt i de stadsdelar där många äldre bor, enligt Ewa Molarin.
- Men vi måste räcka till.
De flyttar dock på insatser eller hoppar över städningen, trots att det är en insats som personen har rätt till, när de blir tvungna. Kommer en person hem som behöver hjälp av två personer kanske sex gånger om dagen tar det några dagar att planera om arbetet så att det flyter.

ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons