Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna blev liggande med höftledsfraktur i två dagar

En kvinna blev liggande i två dagar med höftledsfraktur på ett äldreboende och sedan försenade undernäring operationen.
På sjukhuset konstaterade man också lunginflammation och gamla matrester i munnen.

Annons

En undersköterska upptäckte ett blåmärke på kvinnans knä och att hon var smärtpåverkad. Ett blodprov som mäter infektion visade ett mycket högt värde.

Men först två dagar senare skickade en sjuksköterska kvinnan till sjukhus. Där konstaterade läkarna en höftfraktur och lunginflammation.

Kvinnan hade också matrester kvar i munnen och en ful beläggning på tänderna som visar att hon inte fått hjälp att borsta dem.

Hon hade också så lågt BMI att operationen inte kunde genomföras direkt.

– Att allt detta sker på en och samma kund är mycket allvarligt, säger Britt Aspgren, medicinskt ansvarig sjuksköterska på omvårdnadsförvaltningen.

Även om det kan vara svårt att upptäcka frakturer så ska sjuksköterskorna på äldreboendena kunna identifiera problembilden. I det här fallet har utredningen visat att kvinnan, som var mycket skör, troligen brutit sig genom att fastna med benet i grinden eller att brottet uppstått av sig självt.

Björkegrenska gården, där kvinnan bodde, har listor där personalen ska signera att de hjälpt pensionärerna med munvård och två anställda hade skrivit på att de borstat hennes tänder kvällen innan.

– Det kan de omöjligt ha gjort, säger Britt Aspgren.

Efter att vanvården upptäcktes har Björkegrenska gården bett en tandhygienist undersöka samtliga pensionärers tänder och återkomma med en munvårdsutbildning i början av nästa år.

De har också mätt BMI på alla. Britt Aspgren säger att problemen med lågt BMI inte är större där än på andra boenden. Lågt BMI är ett bekymmer eftersom det, även om man försöker, kan vara svårt att hjälpa gamla att få i sig tillräckligt med näring när aptiten sviker.

Björkegrenska gården har även vidtagit arbetsrättsliga åtgärder och anmält det inträffade enligt lex Sarah.

Britt Aspgren är nöjd med äldreboendets insatser efter det som hänt.

GD har försökt nå verksamhetschefen och Förenade Cares regionchef utan resultat.

Mer läsning

Annons