Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnas smycken borta - ingen ersättning från försäkringen

GÄVLE
Barnen till en kvinna som haft hjälp av kommunen begär ersättning för smycken som försvunnit.

Annons
Men varken Omvårdnad eller försäkringsbolaget ersätter och polisen har svårt att klara upp ärenden som dessa. Det finns ofta väldigt få uppgifter om vad som kan ha hänt.
Kvinnan avled i höstas och då upptäckte barnen att ett guldur, två ringar och en bismarcklänk saknades. Trots att de letade kunde de inte hitta smyckena utan polisanmälde dem som stulna. De pratade också med verksamhetschefen i området.
Polisen utreder flera anmälda stölder i grannskapet. Även om barnen inte kan bevisa att smyckena är stulna anser de att kommunen har ett ansvar skriver de i brevet. Mammans försäkringsbolag betalar inte ut ersättning eftersom hjälpen från kommunen innebär att hemmet inte räknas som låst. Men enligt konsumenternas försäkringsbyrå ska det avgörande vara om någon olovligen tagit sig in i bostaden.
Deras mamma var klar och hade koll på sina saker fram till ett par veckor innan hon avled står det i brevet.
Kvinnans son Clas Andersson tycker att det är kommunens ansvar som ansvarig för äldreomsorgen. Det ekonomiska spelar ingen roll, men när sånt här händer drabbar det en utsatt grupp.
- Vi kan inte göra annat än att uppmana att polisanmäla, säger Anita Svensson, chef för Omvårdnad.
- Det är klart att vi vidtar åtgärder som att informera och be personalen hålla uppsikt, men vi kan inte utreda själva.
Polisen prioriterar den här typen av anmälningar, men i många fall förblir de ouppklarade säger kriminalinspektör Torbjörn Säfström.
- De är svårutredda eftersom vi ofta har så väldigt lite att gå på.
Det kan ha gått lång tid från upptäckten till anmälan och det kan vara osäkra uppgifter när den misstänkta stölden skett. Många, till exempel anhöriga, bekanta, personal och allmänhet, har tillgång till lägenheterna, både i boenden och vanliga hus. Det kan också vara så att personen gett bort sakerna och glömt det eller inte kommer ihåg var de har lagt eller gömt dem.
- Det är lätt att det blir anklagelser mot vår personal som i de allra allra flesta fall är ogrundade, säger Björn Strandell, Omvårdnads utredare av säkerhetsfrågor.
Om en anställd skulle fällas för stöld är det inte Omvårdnad som ska ersätta de drabbade enligt kommunens regler, utan den dömde.
Anita Svensson säger att det är obehagligt för alla, både drabbade och omgivningen, när något sådant här händer, särskilt om det skulle vara upprepade händelser.
- De är kolossalt olyckligt. Det blir väldigt obehagligt i de här personalgrupperna. Man tittar snett på varandra och det är fruktansvärt jobbigt.
Vid tre tillfällen sedan förra sommaren har Anita Svensson fått in ersättningsanmälningar. Inget har klarats upp.

ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se

Mer läsning

Annons