Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnor uteblir från viktig kontroll

GÄVLE- Missa inte chansen att undvika livmodershalscancer!

Annons
Överläkare Bengt Andrae vid länssjukhusets kvinnoklinik är bekymrad över att så många kvinnor inte kommer på regelbundna kontroller.
Enligt honom undviker man nästan alltid livmoderhalscancer om de första symptomen upptäcks i tid. Gör man inte det kan cancern bli dödlig.
-Det här är den viktigaste av alla gynekologundersökningar bland symtomfria kvinnor. Det finns ingen anledning att inte vara med, säger han.
Just nu köar tusentals kvinnor i Gästrikland för att bli undersökta, men ändå står barnmorskemottagningen tom långa perioder. Något som Bengt Andrae tycker är väldigt onödigt och borde kunna undvikas.

Uteblir efter kallelse
Problemet är att kvinnor mellan 23 och 60 år automatiskt får en kallelse som de ska ringa och ändra om tiden inte passar. Men väldigt många uteblir helt enkelt från sin tid, och då står personalen sysslolös.
Samtidigt söker sig många patienter tillbaka till kvinnokliniken efter att ha blivit styrda till primärvården.
Trettio procent av gynekologin lades över dit när sjukhusen i Gävle och Sandviken slogs samman, men patienterna besöker hellre kvinnokliniken på sjukhuset.
Det har skapat en lång kö som man nu försöker beta av.
Kvinnokliniken kallar till undersökning var tredje år. Undersökningen hos barnmorskan tar enligt Bengt Andrae bara fem-sex minuter och är inte alls farlig.
-Många tror att vi är ute och letar efter cancer, vilket skrämmer vissa. De vill inte veta ifall de har det. Men vi letar bara efter cellförändringar, säger Bengt Andrae.
En cellförändring som upptäcks i tid kan behandlas utan att livmoderhalsen skadas. Det är om man inte upptäcker förändringen i tid som den kan orsaka cancer.
-Nästan alla av de svårbehandlade fallen är bland dem som inte varit på undersökning, säger Bengt Andrae.
Enligt honom är det svårt att få unga kvinnor att börja undersöka sig. Därför har han ett förslag:
-Förläng tiden man kan söka till ungdomsmottagningen med ett år. Då är de hos någon de känner, som kan säga "nu tar vi det här provet också". Då vet man vad det är och hur det funkar innan man kommer hit, säger Bengt Andrae.


MAGNUS LUNDQUIST

Mer läsning

Annons