Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan tar över öppna förskolorna

GÄVLE Om kommunen lägger ner sina öppna förskolor hänvisas föräldrarna till Svenska kyrkans verksamhet.

Annons
Men någon stor anstormning av fler föräldrar tycks det inte ha blivit sedan kommunen lade ner fem öppna förskolor i somras.
- Jag vet inte om föräldrar är intresserade av att åka långa vägar för att komma till en sådan här verksamhet, säger Maritha Lechnio, förskollärare i Strömsbro församling, som är en av de församlingar som satsar mest på öppen förskola och har öppet fyra dagar i veckan.

- Visst finns det några föräldrar som åker långt, men mest är det våra stadiga besökare från Strömsbro eller Stigslund som kommer hit, säger hon.
Liknande verksamhet finns i bland annat St Olofsgården, Bomhus församlingshem, Kärnan och Mikaelsgården i Valbo, Församlingshemmet i Forsbacka, Andreaskyrkan och Hemlingby kyrka.
I Hemlingby kyrka finns öppen förskola tre dagar i veckan. Besöksantalet varierar mellan 7-8 vuxna till upp emot 25.
- Vi har faktiskt utökat med en dag, eftersom vi hade väldigt mycket besökare i våras. När Kokstensgårdens öppna förskola lades ner kom det en grupp mammor därifrån till oss, så vi märkte att vi fick fler besökare, säger Pia Ekström, fritidsledare som håller i den öppna förskolan i Hemlingby.
- Jag tycker att det är väldigt bra social verksamhet. Det finns många föräldrar som behöver prata, säger hon.

I Bomhus lades kommunens öppna förskola också ner. Kyrkan har öppen förskola två dagar i veckan i församlingshemmet.
- Vi märker att föräldrarna önskar att vi skulle ha öppet fler dagar men vi har inte personal och lokaler, säger Ann-Britt Karlsson som ansvar för öppna förskolan där.
På Brynäs finns det däremot ingen öppen förskola alls sedan den kommunala stängdes i våras. Kyrkan saknar lämpliga lokaler, sedan man öppnat vanlig förskola i de lokaler som passar för barnverksamhet.
På Sätra där den kommunala öppna förskolan lever under nedläggningshot nu kan man hamna i samma situation. Där finns ingen öppen förskola i kyrkans regi idag.
- Vi hade en öppen verksamhet tidigare, men den är lagd i malpåse. Men vi har lokaler, så det är inte helt omöjligt att vi startat den igen någon gång i framtiden, men det finns inget beslut om något sådant. Vi vill inte föregripa något, säger kyrkoherde Jan Anders Jansson.

Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons