Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lab med kvalitetstämpel

/
  • Foto: EMMA EDERYD Uppvaktades.  I fem år har undersköterskorna Ylva Jansson och Ellinor Johansson arbetat för att kvalitetsmärka labbet. I går firade hela hälsocentralen med blommor, buffé och tårta.

GÄVLE
Efter fem års arbete kan Ylva Jansson, Ellinor Johansson och de andra undersköterskorna på Bomhus hälsocentral fira att deras lab är kvalitetsmärkt.

Annons
Som första enskilda hälsocentralslab är de godkända av statliga Swedac. I går var det kalas med buffé, blommor och landstingsråd.
- Jag vet att det är ett jättejobb, sade Swedacs Sirkka Ström innan hon lämnade över diplomet.
Landstingsrådet Ann Margret Knapp, s, och primärvårdschef Anneli Hultman lyfte fram undersköterskorna som gjort jobbet.

"Vi kan ockå"
Och fick medhåll av Ellinor Johansson som jobbar heltid i labbet och varit med från starten. Hon tycker att det är roligt att det är de som har genomfört kvalitetssäkringen när det talas om att ersätta undersköterskor med biomedicinska analytiker.
- Här ska vi visa att vi också kan.
Hon och arbetskamraten Ylva Jansson fick ta emot många buketter som bevis för det. De började 1997 och i augusti i fjol var de klara för inspektion. Efter kompletteringar kom godkännandet i december.
- Man kan sammanfatta det som att vi har fått ordning och reda. Vi minimerar felen, säger Ylva Jansson.
Hon tycker att de blir säkrare i sin yrkesroll när det finns rutiner för alla situationer i provtagningen. Allt nedtecknat och insatt i pärmar.
Den dåvarande hälsocentralschefen fick idén med Swedac 1997 som ett sätt att göra något åt arbetsmiljön på labbet. Många kom och gick och det blev rörigt.
En anledning till att det tagit så lång tid är att Ellinor Johansson och Ylva Jansson inte haft mycket extra tid avsatt. Det mesta av arbetet har skett på kafferaster och mellan patienter. Varje gång hälsocentralen har bytt chef krävde också ändringar i dokumenten. Nu väntar uppföljning och kontroll.
- Färdiga blir vi aldrig, säger Ylva Jansson.
Olof Agner, chef för hälsocentralen, tror att kvalitetstänkandet har betydelse för hela verksamheten.
- Vi får gott rykte och en känsla för att vi gör ett bra jobb.
Tidigare har bara hälsocentraler knutna till sjukhuslab och grupper av hälsocentralslab godkänts av Swedac.

ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons