Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låga studieskulder i länet

/

De som tagit studielån i Gävleborgs län har inte så mycket att betala tillbaka. I alla fall inte om man jämför med landets övriga låntagare hos Centrala studiestödsnämnden (CSN). Gävleborgarna hamnar näst sist på CSN:s lista över hur stora studieskulder man har.

Annons

- Det kan vara så att de som skaffat sig en längre utbildning, och därmed ofta har högre lån, också söker sig till större städer där det finns ett större utbud av kvalificerade och välbetalda jobb, säger Susann Hallberg, återbetalningsexpert på CSN.

Stockholmarna har de högsta studielånen i landet, följda av de högutbildade i Uppsala, Skåne och Västra Götalands län. Lägst genomsnittligt studielån har akademikerna i Jönköping, Gävleborg och Dalarna, enligt CSN.

Vid tidigare lågkonjukturer har trenden varit att fler personer börjat plugga. Därmed har också människors studieskulder ökat.
- Det är för tidigt att säga något om det här året än, vi har inte sett några stora ökningar av studiemedelsansökningar ännu, säger Hallberg.

Nu i dagarna får drygt 1,4 miljoner svenskar årsbesked av CSN. Medan stockholmarna har i snitt 141 000 kronor kvar att betala av, är Gävleborgarna i snitt skyldiga 107 000 kronor. Totalt är alla studielåntagare skyldiga staten 180 miljarder kronor.

Mer läsning

Annons