Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägenhet besköts med gevär

GÄVLE
En uppgörelse i den undre världen i Gävle kan nu knytas till den omfattande knarkhärva som började rullas upp i oktober förra året.

Annons
Två attentat mot en lägenhet i centrala Gävle tros vara ett försök att skrämma en 24-årig gävlebo som kan ha röjt uppgifter om ligans knarkaffärer för polisen.
24-åringen, som avtjänade ett straff för grovt vapenbrott, hade rymt och var på fri fot till dess han greps i Linköping i början av december, då med nya vapen.

Sköt hål i dörren
Vid det allvarligaste attentatet mot 24-åringen, i slutet av augusti, sköt okända gärningsmän ett hål i lägenhetsdörren med ett hagelgevär -haglet trängde in i bostaden och träffade en vägg och en garderobsdörr.
24-åringen var inte hemma vid tidpunkten för skottlossningen.
Några månader senare, på morgonen den 8 december, slår man till igen. Efter att ha brutit sig in i lägenheten orsakade man stor förödelse när man sökte igenom bostaden - "gipsplattor hade slitits loss från väggarna", är en uppgift som antyder det våldsamma förloppet.

Tejpade för titthålen
Vid den tekniska undersökning som företogs efter inbrottet, då de mycket professionella gärningsmännen tejpade för titthålen till de andra lägenhetsdörrarna, beslagtog man en utspottad snusklump.
Fyndet har sänts till Statens Kriminaltekniska Laboratorium, SKL, för DNA-spårning men resultatet är inte klart.
Bakgrunden till händelserna är alltså den stora knarkhärva som länsnarkotikaroteln i Gävle utrett. Snart, den 29 januari, resulterar polisens ansträngningar i åtal mot fyra gävlebor som misstänks för grova narkotikabrott och grova vapenbrott.

20 000 tabletter togs
Startskottet för utredningen gick den 22 oktober när ett beslag av 20 000 Rohynoltabletter gjordes i en lägenhet i Gävle. Det var i samband med beslaget som den 22-årige mannen kunde gripas. Enligt misstankarna mot honom fungerade han som knarkkurir.
Gripanden och troligen även beslag gjordes snart på andra håll i landet.
En 23-årig gävlebo greps misstänkt för "grovt narkotikabrott under september-oktober 2002 i Gävle, Linköping med flera orter".
I Linköping slog poliser i början av december till mot bland annat den hotade 24-årige man vars lägenhet i Gävle utsatts för två attentat.
Ett skjutvapen togs i beslag.
Enligt den senare häktningsframställan är 24-åringen även misstänkt för grovt narkotikabrott i Linköping, men varken utredare eller åklagare vill kommentera vilka droger eller mängder det handlar om.

Dömd i september
24-åringen dömdes så sent som i september till åtta månaders fängelse för grovt vapenbrott efter att ha gripits i Malmö med en pistol - en belgisk Fabrique National med kaliber 7,65.
Om skjutvapnet skriver Gävle tingsrätt att det är ett "livsfarligt vapen med tillhörande ammunition" som grund av 24-åringens kriminalitet och missbruk kunde komma till användning mot andra människor.

Rymde
När 24-åringen avtjänar straffet lyckas han fly och är på fri fot till dess han grips i Linköping, av bland andra poliser från länsnarkotikaroteln i Gävle.
Slutligen agerar polisen mot en 23-årig gävlebo som avtjänar ett tioårigt fängelsestraff för grovt narkotikabrott på den slutna anstalten i Mariefred.
Den 17 december häktas 23-åringen på sannolika skäl misstänkt för grovt narkotikabrott under tiden mellan 1 januari till 22 oktober (då beslaget av 20000 Rohypnoltabletter i Gävle görs) i Mariefred med flera orter, som åklagaren skriver i sin häktningsframställan.
Den fängslade 23-åringen misstänks att från sin cell ha styrt smugglingen av droger som lett från Polen till olika orter i Sverige, bland dem Gävle. Ett fynd i samband med tillslaget i Gävlelägenheten tyder på det - utom de frysplastförpackade Rohypnoltabletterna hittades flera Sim-kort till mobiltelefoner.
Enligt en obekräftad uppgift har man kunnat följa telefonsamtal mellan de olika män som snart åtalas. På så sätt har de kunnat knytas till den illegala narkotikahanteringen.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons