Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägerliv med bad och kanotpaddling

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM  Friluftsläger. När vattnet i Lundbosjön är 20 grader varmt ägnar sig de flesta barnen i Smörnäs åt bad eller kanotpaddling. I kanadensaren syns Zinan Allilali och Leif Bahd.

SMÖRNÄS
Vid Lundbosjöns strand i Smörnäs ger friluftsfrämjaren Werner Baumgartner snabblektioner i konsten att paddla kanadensare. På en blandning av teckenspråk och engelska förklarar han hur en paddel ska greppas. Mycket mer förkunskap än så behövs inte. Resten är learning by doing.

Annons
- Många av de som är här har aldrig bott i tält, fiskat eller paddlat kanot. De har inte de traditionerna med sig hemifrån. Det här är en chans för dem att lära sig lite friluftsliv, säger Anna-Lena Hellman, vice ordförande i Friluftsfrämjandet i Gävle.

35 lägerdeltagare

I fem dagar ska 35 barn och ungdomar mellan sju och fjorton år bekanta sig med naturen i Smörnäs. De flesta kommer från stadsdelarna Öster och Nordost i Gävle och drygt hälften av dem har invandrarbakgrund.
- Vi infödda svenskar har föreningslivet i ryggmärgen. Många av våra nya svenskar har inte det och ser inte heller de möjligheter som finns, säger Per Molén, föreståndare på ungdomsgården Block 17 och en av ledarna på lägret.

Startpeng från kommunen
För drygt två år sedan drog Anna-Lena Hellman igång ett integrationsprojekt via studiefrämjandet. Kommunen bidrog med ett startkapital och sedan dess har hon ordnat flera aktiviteter.
- Vi vill ta med alla bitar i tillvaron; skolan, fritidsgården, bostadsområdet och familjen. Många mammor har gått i simskola eller lärt sig data via Studiefrämjandet, då är det lättare för dem att skicka iväg barnen på ett läger, säger Anna-Lena Hellman.

Mycket bad
I ett av husen på Smörnäsgården lär sig några av barnen att snickra barkbåtar, klädhängare och väderpinnar. Men när vattnet är 20 grader varmt ägnar sig de flesta åt bad eller kanotpaddling.
- Under sista natten ska de sova i tält och laga sin egen mat på spritkök. Jag tror att en del är ganska spända inför det, säger Anna-Lena Hellman.

ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se

Mer läsning

Annons