Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare kritiseras för sjukskrivningar

GÄVLEEn läkare i Gävle får kritik av Socialstyrelsen för alltför lättvindiga sjukskrivningar. Patienter, företrädesvis sådana med alkoholproblem, sjukskrivs under långa perioder utan strukturerad behandling och utan tillräcklig uppföljning, enligt Socialstyrelsen.

Annons
Läkarens sjukintyg och sjukskrivningar av missbrukare har vid flera tillfällen varit ifrågasatta av försäkringskassan. Efter en anmälan har nu även Socialstyrelsen börjat intressera sig för läkaren.
Socialstyrelsen har begärt in uppgifter om tolv patienter som läkaren sjukskrivit. Flertalet har antingen haft alkoholproblem eller utbrändhetsproblem. Granskningen visar att sjukskrivningarna vidtagits på direkt önskemål från patienterna. Sjukskrivningsperioderna har varit långa och återbesöken glesa. Läkaren har inte närmare analyserat funktionsnivån hos patienterna, inte heller har hon gjort någon diagnostisk bedömning.
Läkaren har inte samverkat med andra behandlare eller institutioner. Någon behandlingsplan eller strukturerad behandling finns inte redovisad.

Kritik
Socialstyrelsen har haft kontakt med läkaren och både skriftligt och muntligt framfört sin kritik.
Enligt Socialstyrelsen har hon bestritt kritiken som hon uppfattar som till stora delar obegriplig, näst intill osaklig.
Läkaren ska till Socialstyrelsen ha sagt att hon inte vet vad samverkan är. Hon ska ha yttrat att hon "inte har betalt för att springa på möten". Vidare har läkaren uppgett att de glesa återbesöken beror på långa väntetider till hennes mottagning.
Socialstyrelsen anser att kvinnan brustit i sin yrkesutövning som läkare och förutsätter att hon vidtar åtgärder för att komma till rätta med bristerna.
En uppföljning av ärendet kommer att göras senast den 1 juli nästa år.
BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus_gd.se

Mer läsning

Annons