Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare smugglade hundar

VÄSTRA GÄSTRIKLANDEn läkare från Västra Gästrikland har polisanmälts av länsstyrelsen misstänkt för att ha smugglat in hundvalpar från Polen.Jordbruksverkets smittskyddsenhet utesluter inte att hundarna kan ha rabies, och vill därför placera valparna i sträng karantän. Men sedan ett par dagar tillbaka är hundarna försvunna.

Annons
Tf. länsveterinär Ulla Sobestiansky fick larmet om hundarna för två veckor sedan. En granne till den misstänkta läkaren ringde och berättade vad han sett och hört.
Enligt grannen hade läkarens barn berättat för hans fru att de fått varsin hundvalp under semestern i Polen.

Brast i gråt
Länsveterinären ringde då upp läkaren, som först förnekade att valparna skulle komma från utlandet. Men när hon blev pressad av länsveterinären brast hon i gråt och sa att hennes man fick förklara hur det låg till.
Mannen berättade för Ulla Sobestiansky att han fått hundarna från några män som han träffat på färjan från Polen, och att hundarna troligen kom från Tyskland eller Ryssland.
Men de kan lika gärna komma från Polen eftersom hundarna saknar papper.
Något som oroar Maria Cedersmyg, veterinärinspektör på Jordbruksverkets smittskyddsenhet.
- Det finns alla möjliga sjukdomar där. Det som är mest viktigt är förstås rabies. Det får inte komma in sjukdomar i Sverige som dödar människor, säger hon.

Kan smitta
Enligt henne är rabies en lömsk sjukdom, med en inkubationstid på upp till sex månader. Och det är inte alltid som det smittade djuret visar symptom.
- Men ett djur som befinner sig i smittsamt stadie och som biter eller slickar på människor kan föra smittan vidare, säger Maria Cedersmyg.
Hon vill isolera de två hundvalparna, och placera dem i lång karantän.
Men enligt uppgift är hundarna sedan ett par dagar försvunna.
- Jag har talat med en tulltjänsteman som fått uppfattningen att djuren tagits ut ur landet igen, säger hon.
Läkaren och hennes man är dock fortfarande misstänkta för djursmugglingen, som i sig består av flera olika brott. Bland annat brott mot lagen om provtagning på djur och djurskyddslagstiftningen. Det senare eftersom valparna uppges ha varit mindre än åtta veckor gamla när de smugglades in i landet.
Länsveterinär Ulla Sobestiansky skriver i sin polisanmälan att hon misstänker att hundsmugglingen är systematisk och kan vara omfattande.

Mer läsning

Annons