Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare varnad efter missad skada

GÄVLE
För ett år sedan opererade hon bort livmodern. Ingreppet utfördes utan komplikationer och verkade till en början lyckosamt. Några dagar senare kunde läkarna konstatera att någonting hade gått snett. Kvinnan hade ett stort hål på tjocktarmen och hamnade i ett akut tillstånd.

Annons
- Jag minns ingenting av det där eftersom jag låg i respirator, säger den 53-åriga Gävlekvinnan, som fortfarande har men av ingreppet.
När en livmoderoperation går som den ska brukar patienten ligga kvar på sjukhus i fem-sex dagar efter ingreppet. Sedan följer i regel en sjukskrivningsperiod på en dryg månad innan patienten är fullt återställd.

Fortfarande sjukskriven
För den 53-åriga kvinnan pågår rehabiliteringen fortfarande. Hon är sjukskriven på 75 procent och har besvär till följd av ingreppet.
- Kroppen är inte helt återställd och orken har inte kommit tillbaka ännu. Jag blir besviken på mig själv när jag inte orkar som förut, men jag hoppas att jag ska kunna börja jobba heltid igen till hösten, säger hon.
Tre dagar efter operationen hade kvinnans tarmfunktion inte kommit igång och hon hade fri gas i buken. Eftersom detta inte är ovanligt efter en bukoperation beslöt kirurgjouren att avvakta.
Dagen därpå undersöktes kvinnan av en jourhavande läkare. Han konstaterade att buken var uppdriven men att bukhinnan inte var inflammerad.
Tidigt på morgonen den femte dagen efter operationen blev samme läkare kontaktad av en nattsjuksköterska som bedömde att kvinnans tillstånd hade förvärrats. Läkaren beslöt att avvakta.

Hål på tjocktarmen
Senare under dagen blev tillståndet akut och kvinnan opererades. Då upptäcktes att avföring hade läckt ut i buken genom ett två centimeter stort hål på tjocktarmen.
När en patient drabbas av allvarlig skada i samband med sjukvård är sjukhuspersonalen skyldig att göra en så kallad Lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen. Personalen vid länssjukhuset i Gävle anmälde den jourhavande läkaren. Den 53-åriga kvinnan har också anmält överläkaren som genomförde operationen.
Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, har tittat närmare på fallet. Nämnden bedömer att tarmskadan sannolikt uppstått i samband med operationen men att överläkarens insats inte kan klandras. Däremot får den jourhavande läkaren en varning. När nattsjuksköterskan kontaktade honom borde han ha undersökt kvinnan för att kunna bilda sig en egen uppfattning om hennes tillstånd.
Läkaren har av oaktsamhet inte fullgjort sina skyldigheter och felet bör medföra en disciplinpåföljd i form av en erinran, skriver HSAN i sin bedömning.

ERIK WIKSTRÖM

Mer läsning

Annons