Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarjour stänger på kvällstid

GÄVLEFamiljeläkarjouren tvingas stänga kvällstid och på helgerna från och med 1 juni.

Annons
I stället hänvisas patienterna till Sandviken. Orsaken är sköterskebrist.
Ankie Olsson, chef för jourverksamheten, hoppas dock att familjeläkarjouren i Gävle ska kunna öppna till hösten igen.
Hon säger att i dagsläget saknas personal på en fjärdedel av tjänsterna.
Landstinget ska öppna en central rådgivning i Bollnäs och i samband med det försvinner arbetstillfällen från familjeläkarjourens rådgivning. Från början var det sagt att Bollnäsrådgivningen skulle öppna i vår och därför har jouren sedan i december ersatt naturliga avgångar med kortare vikariat.

Saknar vikarier
Efter en tid flyttades dock rådgivningsstarten fram till september, vilket gjort att det saknas sjuksköterskevikarier över sommaren. Jouren klarar inte att hålla öppet.
Personalen på jouren i Gävle ska under stängningen flytta till Sandviken. Det kommer att finnas lika många läkare på ett ställe som det nu finns på två. Genom att samordna jouren till ett ställe kan den klara sig med färre sköterskor. Nattetid, då familjeläkarjouren i Sandviken är stängd, ska jouren i Gävle ha öppet som tidigare, även under sommaren.

Oklar framtid
När familjeläkarjouren i Gävle kan öppna igen kan Ankie Olsson inte säga. Det beror dels på när rådgivningen kommer i gång i Bollnäs och dels på hur jouren ska vara organiserad i framtiden. I den stora översynen som pågår inom landstinget ingår ett beslut om jourverksamhet ska höra till primärvården som nu eller till akuten.
Ankie Olsson säger att de har diskuterat stängningen med politikerna, men ännu inte förhandlat med facken.
ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons