Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarskräck efter tarmundersökning

GÄVLE En 72-årig kvinna har anmält två läkare vid kirurgmottagningen i Gävle till ansvarsnämnden.
- Jag har fått läkarskräck efter upplevelserna, säger hon.

Annons
I mars i år gjordes en undersökningen av kvinnans grovtarm. Metoden kallas coloskopi och innebär att en slang med en liten videokamera i spetsen förs in i tarmsystemet. Slangen är också utrustad men en anordning som kan bränna bort eventuella tumörer som upptäcks.
- Jag hittade en polyp, det vill säga en godartad tumör. När den togs bort brändes ett hål på tarmen. Det är ganska ovanligt, men det förekommer ibland, säger en av de anmälda läkarna.
Genom hålet rann avföring ut i magen och den 72-åriga kvinnan upplevde svåra smärtor. Tre dagar senare blev hon opererad och hålet syddes ihop. Efter ingreppet var hennes framtänder skadade. Förmodligen har skadan uppstått när hon fått narkos.
- När en patient får narkos körs ett rör in mellan tänderna och ner i halsen. För att få tillträde och för att se ner i halsen används ett instrument som håller undan tungan. Det kan skada tänderna i sällsynta fall, säger Charlie Nihlén, verksamhetschef på kirurgkliniken.
Kvinnans tänder kunde lagas och hon fick kostnaderna täckta via patientförsäkringen. Såret på magen som uppstod vid operationen var svårare att åtgärda. Tolv dagar efter ingreppet skrevs kvinnan ut från sjukhuset. Varje dag fick hon sedan besök av en distriktssköterska som la om såret som fortsatte att rinna och vara. Vid ett återbesök på kirurgavdelningen bad hon om att få penicillin men läkaren rekommenderade henne att ta Alvedon istället.
En knapp månad efter återbesöket hade såret fortfarande inte läkt. Distriktsköterskan reagerade och tog kontakt med akuten. Där fick hon träffa en ny läkare som skrev ut penicillin. Några dagar senare läkte såret.
Kvinnan känner sig nonchalant och oprofessionellt behandlad. Upplevelserna har lett till att hon fått mardrömmar om läkare.
- Jag är rädd för att bli sjuk och tvingas uppleva detta igen. Själv har jag arbetat inom vården i 27 år och skulle inte drömma om att behandla någon på det här sättet, säger hon.
Verksamhetschefen på kirurgkliniken beklagar att kvinnan upplever sig dåligt behandlad. I övrigt kan han inte kommentera det enskilda fallet.
- Det är omöjligt för mig att avgöra om någon läkare gjort ett fel. När patienterna är missnöjda beror det ofta på en dissonans i kommunikationen, säger Charlie Nihlén.
Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd ska nu ta ställning till händelserna.

Erik Wikström
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se

Mer läsning

Annons