Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låna 370 miljoner till avfallspannan?

GÄVLE Ge tillstånd för en avfallspanna, låt Gävle energi betala 200 miljoner kronor och kommunen gå i borgen för ett lån på resterande 370 miljoner kronor. Det förslaget ska kommunstyrelsen ta ställning till i morgon.

Annons
Frågan om Gävle energi ska bygga en avfallspanna eller inte når nu politikerna i kommunstyrelsen. Beslutsförslaget, undertecknat kommunalrådet Carina Blank, s, förordar ett ja till Gävle energis nya sopförbränningsanläggning. Det handlar, som GD tidigare berättat, om en investering på 570 miljoner kronor för det kommunägda energibolaget.

Enligt förslaget ska Gävle energi stå för 200 miljoner kronor kontant och låna resten, 370 miljoner kronor. Kommunen ska enligt förslaget gå i borgen för lånet eftersom det minskar lånekostnaden. Ett sådant borgensåtagande skulle höja kommunens skuldsättningstak med 4 000 kronor till 89 000 kronor per invånare.

Gävle energi har flera portmonäer att hämta de 200 miljonerna från. De ska ta dem från den årliga vinsten på runt 90 miljoner kronor, utdelningen till ägaren kommunen och avskrivningar. De frigör även pengar genom framskjutna investeringar och försäljning av fast egendom.
- Vi har räknat med att sälja kontorsfastigheten för femtio miljoner kronor. Vi blir hyresgäster, säger Magnus Lundberg, VD på Gävle energi.

Som GD tidigare berättat diskuterar kommunen ett mer omfattande samarbete med Karskärs energi, som planerar en ny biobränslepanna.
- Samtal pågår, säger Ingemar Westin, VD för Gävle stadshus och den som företräder kommunen.
Han kan inte säga när de är klara. GD har tidigare berättat att målet är att förhandlingarna ska vara avslutade till dess att fullmäktige i september ska fatta beslut om avfallspannan. Det råder delade meningar om ett sådant samarbete påverkar investeringen eller inte.

Säger fullmäktige ja till pannan och finansieringen och miljödomstolen godkänner planerna senare i höst ska avfallspannan vara i drift i december 2007 enligt tidsplanen.
Anna Bagge

Mer läsning

Annons