Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lånade bok - i 37 år

/
  • Senaste återlämningsdag: 11 nov 1971. Något försenad fick Gävle stadsbibliotek tillbaka Människans befrielse av Herbert Marcuse.

(Uppdaterad 11.54) Den inbundna versionen av Människans befrielse av författaren och filosofen Herbert Marcuse har varit utlånad länge på Gävle stadsbibliotek. Väldigt länge. Nu har boken återvänt, efter 37 år, i ett brev utan avsändare.

Annons

- Det var en fantastiksk känsla när jag fick se kuvertet och boken. Det måste ju finnas någon människa där ute som nu äntligen har fått ro efter att ha haft den så länge, en riktig befrielse! Det är ju ett känt filosofiskt verk, så förhoppningsvis har personen studerat den noga. Så det är ju väldigt roligt att den heter just Människans befrielse, säger Conny Persson, chef för stadsbiblioteket.

På stadsbiblioteket vet man inte vem det är som har haft boken. Datasystem har bytts både en och två gånger under årens lopp och både boken och dess låntagare har gallrats ur systemet sedan länge.
- Vi har en pocketversion av boken, men den här är ju mycket finare så det är verkligen kul att den är tillbaka, säger Conny Persson.


- Ha ha. Ja du, jag tror att det är en krona per bok och försenad dag. Sedan är det väl bara till att räkna själv.

Stadsbiblioteket uppger på sin hemsida att om en bok inte återlämnas i tid skickas en förseningsavgift på 50 kronor ut efter 17 dagar, kostnaden för de dagar den har varit försenad tillkommer (1 kr per dag). Betalas inte räkningen skickas den till ett externt inkassoföretag.
Har boken kommit bort tar biblioteket ut en avgift på 300 kronor, eller motsvarande bokens värde. Då tillkommer alltså eventuella tidigare förseningsavgifter. Hur lång tid en bok kan vara utlånad utan att räknas som "bortkommen" är det däremot svårare att få information om.

Boken skulle varit återlämnad 11 november 1971.

 

 

Mer läsning

Annons