Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landshövding rasar mot Vägverket

GÄVLEVägverket har nyligen presenterat ett första förslag till väginvesteringar för år 2004 och framåt.

Annons
Utspelet har fått länets tillförordnade landshövding Monica Robin Svensson och länsstyrelsen att gå i taket.
Dels över att flera viktiga objekt saknas i planen, dels över att Vägverket presenterat planen på hemsidan utan att kommunicera med länsstyrelsen.
- Vi gillar inte det här. Det är förkastligt, säger Monica Robin Svensson som nu vill att Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö förklarar sig.
Väg 67 från Valbo och söderut är ett av två mycket viktiga objekt som länsstyrelsen saknar, något som påpekas i skrivelsen till Skogö.
Vägen har varit med länge i diskussionen, menar Tina Linnakivi som är vikarierande kommunikationsexpert på länsstyrelsen.
Om vägen inte åtgärdas riskerar trafiken från 67:an att flyttas över till E4:an den dag då sträckan Mehedeby-Uppsala är färdigbyggd. Hela sträckan Gävle-Stockholm är då motorväg.
Trafik och transporter som inte behöver gå genom Uppsala och Stockholmsregionen kommer att söka sig den vägen om inte 67:an åtgärdas. Ur miljö- och tillgänglighetssynpunkt är det inte bra, menar länsstyrelsen.

Viktig sträcka saknas
Den andra vägsatsningen som länsstyrelsen saknar i planen är sträckan mellan Enånger och Hudiksvall. Avsnittet på E4:an har kommit långt i planeringsprocessen och har dessutom funnits med i tidigare planer.
Sträckan är viktig ur trafiksäkerhetssynpunkt men också för orternas långsiktiga överlevnad, menar länsstyrelsen.
- Att plötsligt lyfta bort objektet utan att motivera det är märkligt, menar Tina Linnakivi.
Vägverkets plan för det nationella vägnätet 2004-2007 är fortfarande mycket preliminär. Inte förrän i januari nästa år går planen ut på remiss. Den fastställs i slutet av nästa år.
Än finns alltså mycket tid att försöka påverka myndighetens inställning till olika projekt.
Tina Linnakivi säger att det brukar hjälpa ibland.
- Problemet är förstås att pengarna inte räcker till allt.

MARIA BRANDER
026-15 96 37
maria.brander@gd.se

Mer läsning

Annons