Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landshövdingen kräver fler platser på högskolan

/

Nästan hälften av alla som söker till högskolan får nobben på grund av platsbrist.

Orimligt, menar landshövding Barbro Holmberg.

Annons

Nu är högskolan beredd att använda reserven på knappt 200 miljoner kronor.
Barbro Holmberg och tretton företrädare för länsstyrelsen, Region Gävleborg och Högskolan i Gävle har undertecknat ett brev som är adresserat till utbildningsminister Jan Björklund.
Budskapet är tydligt: Färre jobb inom industrin gör att högskoleutbildning är viktigare än någonsin för att få jobb – speciellt i Gävleborg där arbetslösheten är högre än tolv procent.
I fjol kunde högskolan endast anta 55 procent av de som sökte till olika utbildningsprogram inför höstterminen. Brist på platser gjorde att 45 procent fick nobben.
I brevet uppmanas regeringen möta det stora utbildningsbehovet i länet och ge Högskolan i Gävle mer pengar. Samtidigt har högskolan 194 miljoner kronor i reserv – pengar som ska spenderas från och med nästa år.
– Utbildningsdepartementet har aviserat att anslaget och utbildningsplatserna ska minska ytterligare, då väljer vi att använda vårt sparade kapital för att ge länet de utbildningar som behövs.
– Vi ska föra en dialog med näringslivet i regionen för att komma fram till exakt hur behovet ser ut, säger rektor Maj-Britt Johansson.
Reserven består av överskott som har lagts på hög under goda år. Samtidigt har lärare sagts upp och fristående kurser lagts ner.
– Man måste både gasa och bromsa. Vi har plockat bort verksamheter med låg efterfrågan för att kraftsamla kring det som efterfrågas, säger rektor Maj-Britt Johansson.
Välfyllda utbildningsprogram ger också bättre nyckeltal än halvfulla kurser. Ju bättre nyckeltal desto bättre utdelning när regeringen fördelar utbildningsplatser, menar hon.
Årets överskott blir sju miljoner kronor, enligt prognosen. Under de kommande tre åren väntar sedan planerade minusresultat på 13, 22 respektive 47 miljoner kronor – underskott som högskolan ska täcka med pengar från reserven.

Mer läsning

Annons