Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landshövdingen ordnar brandflyg

GÄVLELandshövdingen satte i går in brandflyg över länet. Det är värmen, åskvädren och skogsbränderna längre norrut som gör att flygspaningen återupptas.

Annons
- Det är under en begränsad tid, säger Lasse Wallenius som har hand om räddningstjänstfrågor på länsledningen.
Så länge det nuvarande vädret och brandrisken håller i sig ska brandflyget gå upp två gånger om dagen och flyga sina slingor över länet.

Ljusdalsflygare
I går tisdag var första dagen. I år liksom tidigare är det Ljusdals flygklubb som håller i spaningarna.
Räddningsverket drog i fjol in de tre till sex miljoner kronor om året som länsstyrelserna fått för att ordna brandflyget. På några håll i landet har redan räddningstjänst och länsstyrelser återupptagit flygningarna.

Skakat fram pengarna
Lasse Wallenius berättar att landshövding Christer Eirefelt och chefen för den regionalekonomiska enheten Britt-Marie Ekengren, som också är tillförordnad landshövding, beslutat att skaka fram pengar.
I går startade flygningarna över Gästrikland från Bollnäs berättar Lars Debrén, ordförande i Gävlebygdens flygklubb.
- Resten av veckan blir det nog i Storvik, med Västra Gestrike flygklubb.

Startade i länet
Han berättar att brandflygningarna en gång startade i länet. Sven Rohlén, då brandchef i Gävle och ordförande i Gävlebygdens flygklubb, övertalade tillsammans med kollegor det som då hette statens brandinspektion att få pröva. 1955 fick klubben bevaka några kommuner i södra Hälsingland. Så småningom fanns brandflyg i hela länet och flygklubbar i Jämtland och Kopparberg kom med. Omkring 1960 blev bevakningen rikstäckande.
ANNA BAGGE


Mer läsning

Annons