Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget anmält för lång väntan

/
  • Foto:  ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Orolig. Sju månaders väntan lider mot sitt slut. På tisdag får Tommy Gustafsson träffa en läkare som förhoppningsvis kan ge svar på vad det är för utslag han har på kroppen. Väntan och ovissheten har gjort honom så bitter att han anmält landstinget för försummelse. - Tänk om det jag har smittar, säger Tommy Gustafsson.

GÄVLESju månader efter att Tommy Gustafsson kom hem från Östtimor med otäcka hudutslag på kroppen har han fortfarande inte blivit undersökt av någon läkare.Nu har han anmält landstinget för försummelse.

Annons
-Jag undrar ju om det smittar. Det stör mitt familjeliv, jag vill ju inte föra över något, säger han.
Tommy Gustafsson är polis. Förra vintern var han via FN stationschef för en lokal polisstation i Östtimor för att lära ut demokratiskt och jämlikt tänkande till de lokala poliserna.

Stor fläck på näsan
Under de sista månaderna fick han flera märkliga hudutslag på olika ställen på kroppen. Det som bryr honom mest är en fläck, stor som en 50-öring, på näsan.
- Jag ser ju den varje dag när jag rakar mig, och undrar om det är något farligt, säger han.
När han kom hem i juni skrev en läkare på Swedint i Södertälje, dit FN-soldater kommer efter utlandstjänstgöring, en remiss till hudkliniken i Gävle. Tommy Gustafsson fick besked att han nog skulle få vänta i två eller tre månader.
Men ingenting hände. Han ringde i september, men fick beskedet att det dröjde.

Anmälde till HSAN
I december tappade Tommy Gustafsson tålamodet och anmälde landstinget till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, för försummelse. Men de kunde inte behandla hans ärende eftersom han inte namngivit någon läkare som begått tjänstefel. Han hänvisades till patientnämnden.
Han skickade samma anmälan till patientnämnden och försökte samtidigt få kontakt med läkaren i Södertälje som skrivit remissen. Han hade slutat men hans efterträdare ringde upp hudkliniken i Gävle. Och då gick det fort.
Nu på tisdag ska Tommy Gustafsson äntligen få träffa en läkare.
- Det ska bli skönt att få ett besked om vad det är för något, säger han.
Samtidigt är han arg över att det tagit så lång tid. Tänk om hans utslag är farliga, om de smittar. Och tänk om det har blivit värre på grund av den långa väntan.

Skadestånd
Är det så är han beredd att kräva skadestånd.
-Det är inget tomt hot, det är en realitet, säger han.
Lars Pettersson, verksamhetschef på hudkliniken har läst Tommy Gustafssons remiss.
-Det finns enligt min bedömning ingen risk för allvarlig hudsjukdom, säger han.
Enligt Lars Pettersson har hudkliniken 3 800 remisser varje år, och nästan lika många patienter utan remiss. Läkarbristen gör väntetiderna långa.
-Hudkliniken tar emot 53 procent av patienterna inom tre månader, 90 procent inom 274 dagar. Då prioriterar man utifrån remisserna, säger han.
Och om du prioriterar fel?
-Då får man vara ledsen att man gjort en medicinsk felbedömning, säger han.

MAGNUS LUNDQUIST

Mer läsning

Annons