Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget blöder kraftigt

GÄVLEBörsras och kostnader för avveckling av akutsjukvård gör att ekonomin i landstinget i Gävleborg kommer att doppa rejält i år. Ett underskott på 140 miljoner kronor är att vänta för 2002, enligt en färsk delårsrapport.

Annons
- Det ser inte vackert ut, men vi räknar med att redan nästa år kunna vända detta till ett plusresultat i samma storleksordning, säger budgetchef Lars-Axel Carlsson.
De senaste åren har landstinget haft en ekonomi i balans. Även i budgeten för innevarande år räknade man med att klara ett resultat nära plusminusnoll. Den kalkylen har nu spruckit med besked.
Enligt delårsrapporten, som är baserad på årets åtta första månader, finns två huvudförklaringar till den plötsliga genomklappningen :
Nedgången på börsen. Landstinget har en stor del av sina pensionsbesparingar placerade i aktier och värdet på det kapitalet har under året måst skrivas ned med 101 miljoner kronor.
Avvecklingen av akutsjukvård i södra Hälsingland. Omställnings- och övertalighetskostnaderna för neddragningarna vid Bollnäs sjukhus beräknas till 100 miljoner kronor.

Bra skatteintäkter
Sammantaget innebär de här två posterna ett minus på 200 miljoner kronor. Eftersom skatteintäkterna utvecklas bättre än väntat och bidragen från staten blir större än budgeterat ser underskottet ut att stanna vid 140 miljoner kronor.
Vad resultatet till slut blir beror delvis på den fortsatta utvecklingen på börsen.
- Vi hoppas givetvis att den vändning vi sett de senaste dagarna håller i sig, men det vågar vi inte räkna med, säger Lars-Axel Carlsson.
När det gäller avvecklingskostnaderna för akutsjukvården fanns de inte med i budgeten för 2002.
Beslutet om strukturförändringarna fattades senare.

Lättare förhandla?
Summan 100 miljoner är en uppskattning. Vad notan kommer att hamna på vet ingen i dag eftersom avvecklingen ännu inte har påbörjats. Att kostnaden, som är av engångskaraktär, tas ut redan nu beror på en strävan att underlätta vårdavtalsförhandlingarna för 2003.
Beställarnämnder och sjukvårdsförvaltningar kan nu koncentrera sig på själva sjukvårdsverksamheten och slipper räkna med övertalighetskostnader när de gör upp inför nästa år.
Genom att dra på sig ett underskott sätter sig landstinget under stark press inför kommande år.
Enligt lag är kommuner och landsting som går back numera skyldiga att inom två år ha tagit igen hela förlusten.
För Gävleborgs del handlar det alltså om att snabbt komma upp i plussiffror som motsvarar årets minusresultat.
Enligt Lars-Axel Carlsson är detta möjligt att nå utan nya sparåtgärder.
Nästa år ska effekterna av de redan beslutade neddragningarna inom akutsjukvården i Hälsingland börja ticka in i form av kostnadssänkningar på totalt 230 miljoner kronor.

BJÖRN HANÉRUS

Mer läsning

Annons