Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget skrotar sjukvårdsnämnd

Landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd läggs ner. Sjukvårdsfrågorna flyttas åter upp på landstingsstyrelsens bord. Det är en del i den nya politiska ”krisorganisation” som landstingets blivande (?) majoritet vill införa.

Annons

Landstinget i Gävleborg är åter på väg att få en mer centraliserad politisk beslutsordning.

Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet – de tre partier som tillsammans planerar att ta över ledningen för landstinget – är överens om att skrota såväl hälso- och sjukvårdsnämnden som service- och fastighetsnämnden.

Det betyder att den politiska modell som landstinget i Gävleborg sjösatte så sent som 2007 redan verkar ha gjort sitt. Landstingsstyrelsen får tillbaka den totaldominerande roll som den hade innan den förändringen.

Bakom förändringen, som ska genomföras redan i mars, ligger missnöje med hälso- och sjukvårdsnämnden. Nämnden, som letts av landstingsrådet Tommy Berger, S, har inte haft den kompetens som krävts för att styra verksamheten på ett bra och effektivt sätt, visar en utvärdering. Frågor har dragits i långbänk. Nämnden anses ha varit befolkad med alltför många ”lättviktiga” fritidspolitiker.

Med den ekonomiska kris som står för dörren i landstinget krävs en mer professionell och handlingskraftig politisk styrning av sjukvården, anser finanslandstingsrådet Ann Margret Knapp, S.

– Sjukvården står för 85 procent av landstinget. Det är tunga och svåra frågor som måste skötas av politiker som har tid att ägna sig åt dem, säger hon.

Omorganisationen är också tänkt att bereda mark för den nya majoritet som, enligt planerna, ska tillträda i samband med landstingsfullmäktiges möte den 24 mars. För att kunna välja nya personer till styrelser och nämnder krävs, enligt kommunallagen, att den politiska organisationen görs om. Det är därför det är så bråttom med förändringen.

– Det är inte idealiskt ur demokratisynpunkt. Men med krisläge vi befinner oss i är det nödvändigt att vi så snabbt som möjligt får en ny politisk majoritet, säger Björn Forsling, ordförande i landstingsfullmäktige och demokratiberedningen.

Men stödet för förslaget ser ut att bli begränsat. Alla partier utom S, C och MP säger nej.

– Det är allvarligt att man forcerar fram en så stor fråga så snabbt, säger Patrik Stenvard, moderaternas oppositionsråd.

– Socialdemokraterna agerar ohederligt. Trots att vi fortfarande sitter i majoritet tillsammans har de inte fört några samtal med oss om den här stora förändringen, säger Yvonne Oscarsson, Vänsterpartiet.

Mer läsning

Annons