Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget vill höja skatten

GÄVLE Landstinget överväger skattehöjning för att rädda ekonomin. Det betyder att det blir mindre pengar i plånboken för länsinvånarna nästa år. En låginkomsttagare kan förlora uppemot en tusenlapp per år.

Annons
När landstingsstyrelsen i Gävleborg sammanträder i dag väntas s-v-mp-koalitionen lägga fram ett förslag till skattehöjning med 50 öre. Höjningen skulle i så fall träda i kraft nästa år och öka landstingets intäkter med cirka 200 miljoner kronor.
Förslaget kommer att motiveras med att ekonomin är i så dåligt skick att en inkomstförstärkning är nödvändig. Gävleborg är liksom alla landsting av staten ålagt att ha balans i sin ekonomi.

Senast landstingsskatten i Gävleborg höjdes var 2000. Även då var höjningen 50 öre. Men effekten av den höjningen har för länge sedan ätits upp av kostnadsökningar i sjukvården. I budgeten för nästa år fattas cirka 200 miljoner kronor och det anses omöjligt att få fram de pengarna genom nedskärningar.
En landstingsskattehöjning kommer att slå mot alla länsinvånare med beskattningsbar inkomst. Så här kan effekten bli i två typexempel:
Den som tjänar 18 000 kronor i månaden - till exempel en undersköterska eller en brevbärare - får betala 970 kronor mer i skatt per år.
Den som tjänar 33 000 kronor i månaden - till exempel en civilingenjör eller en företagsekonom - får betala 1 900 kronor mer i skatt per år.
Gävleborgs län ligger redan i dag 41 öre över riksgenomsnittet när det gäller kommunal- och landstingsskattesats. Med en höjning med på 50 öre kommer Gävleborg att skilja ut sig än mer och hamna på en nivå som är 91 öre över riksgenomsnittet.

Efter att landstingsstyrelsen behandlat frågan i dag väntar en fortsatt politisk diskussion. Oppositionen kommer inte att ta ställning till det förväntade skattehöjningsförslaget i dag utan kommer endast att lämna en kommentar via ett så kallat särskilt yttrande. Det spekuleras i att partierna kommer att föreslå en lägre skattehöjning - kanske 25 öre - men det är ännu oklart.
Beslut fattas av landstingsfullmäktige den 29-30 november.

Björn Hanérus
026-15 96 34
bjorn.hanerus_gd.se

Mer läsning

Annons