Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingets ekonomi flyttas till Söderhamn

En stor del av landstingets ekonomihantering kan komma att centraliseras till en ny enhet i Söderhamn. Ett 50-tal anställda berörs av förändringen som är tänkt att höja kvaliteten och spara pengar.

Annons
Förslaget har tagits fram av ekonomidirektör Lars Gustafsson och beslut kommer att fattas av landstingsstyrelsen i nästa vecka.
- Jag hoppas att den nya enheten kan vara i gång om ett år, säger Lars Gustafsson.
I dag sker en stor del av den ekonomiska hanteringen i landstinget lokalt ute på förvaltningarna. Trots att det finns gemensamma regler för hur redovisning och fakturering ska bedrivas blir resultatet inte enhetligt och jämförbart, enligt Lars Gustafsson.
- A ska vara A överallt. Det kan vi uppnå om hela ekonomiservicen samlas på ett ställe, säger han.
I dag arbetar ett 50-tal personer inom landstinget med de här uppgifterna. Lars Gustafsson räknar med att antalet kommer att kunna halveras i och med centraliseringen.
- I Västmanland klarar man det här på 20-25 personer, det borde även vi kunna.
Tanken är att även annan administrativ verksamhet, bland annat IT och lönehantering, så småningom ska flyttas till den nya enheten.
Att enheten ska ligga just i Söderhamn är inget Lars Gustafsson hittat på. Det är den politiska beredningen som fastnat för den orten.
- För mig skulle enheten lika gärna kunna ligga i Kiruna. Tekniken är i dag sådan att det inte spelar någon roll var personerna, som ska sköta de här arbetsuppgifterna, sitter.
BJÖRN HANÉRUS

Mer läsning

Annons