Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingspolitikerna spar in på sig själva

/
  • Finanslandstingsrådet Ingrid Liljegrääs meddelade i går att det nu ska bantas även bland landstingets organisation och administration. Foto: NICK BLACKMON

GÄVLEBORG Länssjukhusens besparingskrav lättar. Istället ska landstinget spara hela 100 miljoner kronor på en bantad politisk organisation och administration samt inställda reformer. - Vi måste göra något för att möta kraven, säger Ingrid Liljegrääs, s, finanslandstingsråd.

Annons
Det är omöjligt för länssjukhusen att spara de 200 miljoner kronor de har blivit ålagda, 115 i Gävle-Sandviken och runt 85 i Hudiksvall. Landstingsledningen ser allvarligt på hur sjukhusen redovisat att det skulle drabba verksamheten, säger Ingrid Liljegrääs.
Besparingskravet sänks därför, det räcker med att hämta hem årets underskott. För länssjukhuset Gävle-Sandviken handlar det om 50 miljoner kronor, 65 miljoner kronor mindre än tidigare krav. För Hudiksvall innebär det 65 miljoner kronor.

- Vi stod oerhört långt ifrån varandra, säger Ingrid Liljegrääs.
Samtidigt aviserar landstingsråden kraftiga nedskärningar på förtroendemannaorganisationen, ledningskontoret och beställarorganisationen. Runt 100 miljoner kronor vill de spara.
- Hela systemet ska ses över. Hur och var kan jag inte säga förrän på torsdag, säger Ingrid Liljegrääs.
Innan tankegångarna är förankrade i partigrupper och partidistrikt, som de ska vara till nästa vecka, vill hon inte säga så mycket. Tanken är i alla fall att antalet politiska uppdrag ska minska från 210 till 78.

Landstingsstyrelsens fyra beredningar - för hälso- och sjukvård, personal, finans och strategi samt regionalfrågor - försvinner.
En bantad administration kan också komma att innebära att tjänstemän sägs upp.
Vilka politiska reformbeslut som ska rivas upp för att spara pengar vill hon inte säga.
- Allt gör vi för att möta upp och lindra effekterna av det som måste göras.
När neddragningen är genomförd ska landstingsstyrelsen se över hur den framtida politiska organisationen ska se ut.

Ingrid Liljegrääs vill att förslaget ska ses som en motivation att fortsätta arbetet med att få pengarna att räcka till eftersom landstingets ekonomiska läge inte har förbättrats.
Liljegrääs hoppas att allt ska vara klart så att landstingsfullmäktige kan klubba besparingarna i februari.

Anna Bagge

Mer läsning

Annons