Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsråd får polisskydd

/
  • Landstinget fick ett brev i fredags där landstingsråden till höger på bilden, Ann-Margret Knapp, s,  Ingrid Liljegrääs, s och Ann-Catrin Bergman, mp, hotas till livet.  Motivet är inte känt, men polisen ser allvarligt på hoten.

GÄVLE Landstingsråden Ann-Catrin Bergman, mp, Ann-Margret Knapp, s, och Ingrid Liljegrääs, s, hotas till livet i ett brev som landstinget fick i fredags.
Främsta måltavlan är Ingrid Liljegrääs - hennes familj nämns i brevet liksom en tidsfrist inom vilken dödshotet ska verkställas.

Annons
Vid ett möte sent i går eftermiddag där tre höga polischefer deltog beslutades om polisskydd. Man ville inte berätta i vilken form skyddet ska ges eller om Ingrid Liljegrääs får regelrätta livvakter.
Enligt en obekräftad uppgift skulle skyddet sättas in omedelbart.
Brevets innehåll har varit känt sedan i fredags. Ändå dröjde det tills i måndags innan det anmäldes till polisen.
Brevet, både försändelsen och det papper där hoten uttalades, ska genomgå en teknisk undersökning. Dessutom planerade polisen att höra flera personer som kan ha intressanta uppgifter att lämna.
Tidigare hot mot framträdande politiker i landstinget har vid ett tillfälle undertecknats så att det tydligt framgått att avsändaren bott i norra delen av länet. En fingervisning om att polisen inte misstänker en gävlebo är att utredningen inte sköts av närpolisens kriminalavdelning.
I stället sköter länskriminalen utredningen.
Förundersökningsledare är kommissarie Lennart Styrman. Han ville inte lämna några uppgifter om den pågående utredningen, men polisen ser allvarligt på hoten.
GDhar förgäves sökt Ingrid Liljegrääs för en kommentar. Landstingsledningen vill heller inte kommentera hoten under pågående förundersökning.
Lotta Lagnander, v, det fjärde av landstingsråden, vill inte kommentera vilka slutsatser hon drar för egen del av hoten. Men hon har noterat att det generellt råder en allt hätskare attiyd mot landstingspolitiker.
- Det är inte kul att läsa insändarsidorna just nu. Det finns en tillåtande attityd till att idiotförklara landstingspolitiker, säger hon

Landstingspolitikerna görs till syndabockar. Kritiken är inte saklig utan handlar snarare om att ifrågasätta olika personers intelligensnivå, anser Lagnander. Kommunpolitiker kommer förhållandevis lindrigt undan trots att man även inom kommunerna genomför kontroversiella förändringar.
- Skolor slås ihop, men inte är det någon som säger bort med kommunerna för det.
Vad skillnaden beror på vet hon inte.
- Kanske är vi landstingspolitiker mer anonyma, kanske är sjukvården något som berör fler, funderar Lotta Lagnander.


Flera s-märkta landstingsråd i Gävleborg har under årens lopp utsatts för hot av olika slag. Oftast har hoten haft sin grogrund i sjukhusstrider i Hälsingland.
Sven Eric Lundahl, finanslandstingsråd 1989-95, fick ta emot ett flertal anonyma hotbrev, vissa inbegrep även hans familj. Bakgrunden var Lundahls agerande för avveckling av akutsjukhuset i Söderhamn.
Mats Åstrand, finanslandstingsråd 1996-98, hotades bland annat indirekt via ett nyhetsinslag i tv. Sjukhusaktivister i Bollnäs sade att de tänkte åka hem till Åstrand och hämta honom med våld till en demonstration.
Rose Ericsson, personallandstingsråd 1989-98, hotades bland annat av aggressiva sjuksköterskor. De var missnöjda med lönen och tänkte samla ihop ett "Luciatåg" som skulle komma hem och våldgästa Rose Ericsson och hennes familj.
Ingrid Liljegrääs och Ann Margret Knapp, finanslandstingsråd respektive personallandstingsråd sedan 1999, har hotats flera gånger. Vid ett tillfälle framfördes hoten via ett uppmärksammat brev undertecknat "Militanta kvinnor i Hälsingland". Vid ett annat tillfälle bombhotades den lokal i Bollnäs där landstingsråden skulle delta i ett möte. Ett senare hot föranledde att civilklädd polis bevakade ett landstingsfullmäktigemöte i Söderhamn.
Även miljöpartisten Ann-Catrin Bergman, landstingsråd sedan i år, hotades i ett brev förra hösten. I brevet sades bland annat att "huvuden ska rulla" om miljöpartiet sviker de borgerliga partierna och lierar sig med vänsterblocket i landstinget.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons