Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Länet bättre än vi tror”

/

Gävleborg behöver en bättre självbild och en insikt om att länet faktiskt har stora möjligheter.
Efter ett år som landshövding summerade Barbro Holmberg i går problemen och möjligheterna för Gävleborg.
– Vi måste inse att den här regionen är en av de mest attraktiva, sa landshövdingen.

Annons

Barbro Holmberg var inbjuden av Mellansvenska Handelskammaren till ett frukostmöte och lockade över 90 företagare till Teknikparken. När hon tillfrågades om att bli landshövding i Gävleborg insåg hon att hon visste nästan ingenting om ”sitt” nya län.

Men av personer i omgivningen fick hon höra att Gävleborg var lite ”knepigt”, utan att få någon riktig förklaring på det begreppet.

Ett år senare kan hon säga att hon nästan varje dag imponerats av människorna i länet.

– Jag har aldrig träffat så många kunniga, driftiga och engagerade människor, sa Barbro Holmberg, men tillade att det inte är den bild innevånarna i Gävleborg har av sig själva.

Hög arbetslöshet, låg utbildningsnivå och sistaplatsen i en rad andra grenar har tärt på självförtroendet i länet. Ändå ligger Gävleborg på sjätte plats i landet när det gäller antalet tillväxtföretag, etta i grenen antalet ungdomsföretag, och har en växande turistindustri och en rad andra fördelar som sällan kommer fram.

– Vi har ett bättre utgångsläge i dag än under den förra krisen, sa Barbro Holmberg.

Och som en av regeringens samordnare i lågkonjunkturen listade hon tre områden som samordningskansliet arbetar med, åtgärder som ska mildra krisens effekter och stärka länet inför framtiden.

Gävleborg måste få en tydlig utbildningssatsning, en satsning på att stärka de företag och branscher som går bra, till exempel vindkraftsnäringen, och en fördjupad satsning på att bygga ut infrastrukturen.

– Vad kan en landshövding göra i en global finanskris, frågade sig Barbro Holmberg och svarade att hon inte kunde stabilisera finansmarknaden, men väl samordna alla resurser i länet för att göra insatserna så effektiva som möjligt.

Och hon skickade också ut en uppmaning till länets kommuner att satsa på att skapa goda förutsättningar för barn och ungdomar, ett av de viktigaste områdena för att skapa attraktiva miljöer och locka nya människor till länet.

För den största utmaningen, enligt landshövdingen, är att förse företagen med kompetent arbetskraft.

Då behövs det inflyttning, men också att Gävleborg utnyttjar resurserna hos dem som kommer från andra länder och kulturer.

– En bra integration är en signal om att här har vi ett öppet samhälle, sa Barbro Holmberg.

Mer läsning

Annons