Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länet raggar tysk arbetskraft

GÄVLEUndersköterskor, lärare och apotekare från norra Tyskland kan bli räddningen när bristen på personal i länet blir akut de kommande åren. Arbetsförmedlingen utvidgar samarbetet med de tyska myndigheterna för att locka tyskar till Gävleborg.

Annons
- Vi har ju en relativt hög arbetslöshet i länet, men vi vet att det kommer att bli brist på folk inom en del områden och det kanske är arbetskraft som inte finns lokalt, säger Eva Holmberg-Tedert på arbetsförmedlingens utlandsavdelning.

Studera svenska
Samarbetet med den tyska arbetsförmedlingen har på gått i flera år och i både Rostock och Berlin går det att studera svenska som arbetsmarknadsutbildning. I norra Tyskland är arbetslösheten också relativt hög, och många känner mer samhörighet med förhållandena i Norden än i södra Tyskland.
- Det är många som är intresserade av att komma hit, säger Eva Holmberg-Tedert.
I södra Sverige finns redan en mer omfattande arbetskraftsinvandring från Tyskland sedan flera år.
I Gävleborg finns det också läkare från Tyskland som arbetar inom sjukvården.

Vård- och lärarjobb
Uppgiften för samarbetet blir både att peka ut vilka yrkesgrupper som kan vara intressanta i länet och dessutom se till att de har de nödvändiga språkkunskaperna.
Bristen inom vårdyrkena börjar redan märkas men lärarjobb kan också bli aktuella.
För en "vanlig" lärare är kraven på språkkunskaper extremt höga, medan till exempel en idrottslärare kan klara sig med mer begränsade kunskaper.
Eva Holmberg-Tedert har egna erfarenheter av det från Småland.
- Det har fungerat alldeles utmärkt.
SVEN-OLOF EKMAN

Mer läsning

Annons