Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets flitigaste motionärer

GÄVLEGör Högskolan i Gävle till universitet, satsa på vägarna i länet, sätt ut kräftor i Gästriklands vattendrag. Be regeringen att poängtera USA:s ansvar vid återuppbyggnaden av Afghanistan.

Annons
Ämnena varierar kraftigt i de motioner som länets riksdagsledamöter har knåpat ihop under den allmänna motionstiden.
På flest ställen förekommer Owe Hellberg, v. Han har skrivit under inte mindre än 71 motioner. Fyrtiotalet är dock rena partimotioner där han är ett av flera namn.
Men han är också initiativtagare till ett tiotal kommittémotioner som berör det bostadsutskott som han är med i. Helt på egen hand så handlar det om blott fem motioner.
- Man har inte så mycket tid för att skriva egna motioner, säger han.
Totalt finns de elva länsrepresentanterna med som undertecknare på 377 motioner med olika förslag till landets högsta politiska församling. Sammanlagt har 3 239 motioner lämnats in under perioden.
Enligt tidigare erfarenhet så avslår dock riksdagen omkring 95 procent av alla motioner. Förhoppningen att få igenom sina förslag är alltså försvinnande liten. Men det gör inte Owe Hellberg nedslagen.
- Vissa saker dyker upp i en ny skepnad som regeringsförslag. Då kan man få igenom sitt förslag ändå fast ombyggt. Längst når man annars i samarbetet med regeringen.
- Trots att det är små chanser att direkt få igenom förslagen så visar det i alla fall att vi agerar och väcker frågor. Som till exempel att jag vill ha en ny polishögskola till Gävle. Det behövs en ny och då kan det vara bra att frågan väckts, menar han.

Hellberg på 71 motioner
Enligt sammanställningen på riksdagens hemsida så förekommer Owe Hellberg, v, på 71 motioner. Klart fler än tvåan och trean Sven Bergström, c, och Ragnwi Marcelind, kd med 56 respektive 54 motioner.
Går man in lite närmare, och bara räknar de motioner som ledamöterna står för helt själva, så ser det lite annorlunda ut. Då spelar Kenth Högström, s, och Ragnwi Marcelind i en egen liga, med 18 respektive 14 helt egna motioner. Där ligger Raimo Pärssinen, s, i lä eftersom han är helt utan en egen motion.
"Solomotionerna" handlar ofta om lokala och regionala frågor som är bra för hemlänet.
Många motioner är också skrivna i par med en annan, ofta länskollega. Klart flitigast där är Sven Bergström, c. Han har skrivit hela 23 sådana förslag ihop med en kompis.
Vanligast är dock de motioner som hela partigrupper står bakom eller som flera ledamöter från olika partier står bakom. Bland de sistnämnda finns bland annat en om vikten av en digital Sverigekarta, som länets fyra borgerliga riksdagsmän enats om.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons