Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets operationer bör centraliseras

GÄVLE
Centralisera all operationsverksamhet i länet till Gävle och Hudiksvall och stoppa satsningen på den nya operationsenheten i Bollnäs.

Annons
Det kräver läkar- och sjuksköterskefacken och kvinnoklinikernas läkare vid sjukhusen i Gävle och Hudiksvall.
I två skrivelser till landstingsledningen riktar de hård kritik mot hur den pågående omstruktureringen av sjukvården i länet sköts.
Medan sjukvården i Bollnäs, som skulle spara 230 miljoner kronor i år, tillåts expandera dras snaran åt kring sjukhusen i Gävle och Hudiksvall.
- Uppföljningen av strukturbeslutet är mycket bristfällig, man har låtit det spåra ur totalt i Bollnäs, säger Helena Scheele-Sandström, läkare på kvinnokliniken och ordförande i läkarfacket vid länssjukhuset i Gävle.

Bantat sjukhus byggs ut

I skrivelserna pekas det på att det bantade sjukhuset i Bollnäs efterhand byggts ut med bland annat intensivvård och fler vårdplatser och nu beräknas bli nästan 30 miljoner dyrare än planerat. Länsenheten för planerade operationer blir sju miljoner dyrare än det var tänkt och ambulanssjukvården fem miljoner dyrare.
Landstingsledningen bör återgå till grundtanken i strukturbeslutet, det vill säga att göra Bollnäs sjukhus till ett enklare närsjukhus och koncentrera specialistvården till Gävle och Hudiksvall, tycker fack och kvinnoläkare. Den inledda satsningen på en länsenhet för planerade operationer i Bollnäs bör avbrytas.
Till länsenheten ska inledningsvis 1 300-1 400 operationer från hela länet styras per år. 100-200 av operationerna ska vara gynekologiska. Eftersom det inte finns anställda gynekologer på plats i Bollnäs måste operatörer plockas in från Gävle och Hudiksvall eller hyras in utifrån.

Hårt ansträngda
De två kvinnoklinikerna är redan i dag mycket hårt ansträngda och läkarna ser det som svårt att bemanna ytterligare en enhet.
Enligt Helena Scheele-Sandström har läkarna på kvinnokliniken i Gävle arbetat ihop ett jourkompberg som motsvarar fyra och ett halvt år (!) eller fyra månader per läkare. Eftersom inga ersättare finns att få tag i kan läkarna inte ta ut ledigheten.
Att i det läget skicka ut läkarna på vägarna tre timmar per dag för att utföra några operationer i Bollnäs är ingen lysande idé, menar Helena Scheele-Sandström.

Dyrt och opraktiskt
Det blir dyrt och opraktiskt och innebär en försämring i arbetsmiljön med ökade rekryteringsproblem som resultat.
Att bara förlita sig på hyrläkare är samtidigt medicinskt riskabelt.
Det finns exempel på att stafettläkare i Bollnäs varit så ovana vid framfallsoperationer att de varit tvungna att ha en operationshandbok uppslagen för att kunna utföra ingreppet, enligt kvinnoläkarnas skrivelse.
Landstingsstyrelsen kommer på torsdag att fatta beslut kring hur länsenheten för planerade operationer i Bollnäs ska se ut.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons