Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång bussresa med feber

/
  • Johanna Johnsson fick ta bussen från Andersberg till Sandviken med halsfluss för att komma till doktorn.  Foto: LARS WIGERT

GÄVLE Nästan 4,5 timme. Så lång tid tog det för Johanna Johnsson i Andersberg att med feber och halsfluss åka buss till doktorn i Sandviken.
För lång tid tycker hon och efterlyser besked om när det är okej att ta taxi.

Annons
Det var förra torsdagen som Johanna Johnsson ringde till den stängda hälsocentralen i Andersberg eftersom hon hade feber och ont i halsen. Den enda tid som fanns den dagen var på familjeläkarjouren på sjukhuset i Sandviken. Johanna ringde till sin mamma på jobbet och fick numret till sjukresor för att höra hur hon skulle komma dit.
Hon kunde inte få skjuts eftersom familjen inte har bil.

Sjukbussen från länssjukhuset passade inte så hon fick busstiderna till X-Trafiks bussar. Taxi tordes hon inte ta eftersom hon inte visste om resan skulle räknas som sjukresa.
Kvart över tre på eftermiddagen åkte hon med buss från Andersberg mot Rådhustorget och klockan 16 gick bussen till Sandviken.
- Men den gick direkt till sjukhuset så det var bra, säger Johanna Johnsson som inte är så hemma i Sandviken.
Efter att ha fått penicillin mot halsflussen var det dags för hemfärd. Hon frågade i receptionen om de kunde beställa sjukresor.
- De hade pratat på ett möte om att de inte fick godkänna sjukresor. Men hon var gullig och hjälpte mig med busstidtabell.
Först fick hon ta buss till Jerntorget i Sandviken, sedan halvsjubussen till Gävle och därefter 19.20-bussen till Andersberg. Först tjugo i åtta på kvällen var hon hemma igen.

Johanna Johnsson tycker inte att det ska behöva ta så lång tid att komma till doktorn.
- Det förvånar mig att hälsocentralen stängt utan någon som helst opinion, säger hennes pappa Janne.
För någon månad sedan hade hon också halsfluss. Då fick hon en tid i Strömsbro. Hennes mamma ringde till sjukresor och hon fick åka taxi för hundra kronor tur och retur. Något läkarintyg fick hon inte då, det behövdes inte fick hon besked om på hälsocentralen.
Hon tycker att man borde få klara besked om villkoren när man ringer sjukresor, om man är så sjuk så att man får åka taxi eller om man måste ta bussen.
- Det är inte bra att man ska behöva vara osäker på om man får en räkning hem sedan.

Anna Bagge
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se

Mer läsning

Annons