Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång kö till bygg och frisör

/
  • Vasaskolan är bara en av skolor som får nya elever till hösten. Intagningarna är nu klara i Gävleområdet.

GÄVLE
Kön är lång till en reservplats på bygg- och frisörprogrammen. Trots rekordmånga sökande till byggprogrammet i år blev platserna bara tre fler.

Annons
Svårigheten att hitta praktikplatser, lärare och skollokaler satte stopp för en utökning.
I dagarna skickas intagningsbeskeden ut till de drygt 1 200 som sökt till gymnasiet till hösten.
Frisörprogrammet med sina 16 platser har som tidigare många som väntar på en reservplats, i år 63 personer. Problem att hitta praktikplatser sätter stopp för fler platser.
90 elever ville och var behöriga att gå byggprogrammet. Tommy Berger, s, ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, hade ambitionen att utöka de 48 platserna, men det blev bara ytterligare tre platser. 52 elever står nu som förstahandsreserver.
- En viktig del är att få till APU. Det förutsätter lite vettiga byggen att gå ut på, men det finns inte så många. Byggfacket och byggföretagen har varit lite motspänstiga, säger han.

Svårt med yrkeslärare
Förutom att hitta praktikplatser skulle det också ha blivit svårt att ordna yrkeslärare och skollokaler.
Byggprogrammet har inte haft så många sökande de senaste åren. För att vara bättre förberedd om intresset håller i sig ska Tommy Berger till hösten diskutera med branschen om en utökning nästa år.
- Jag är inte riktigt nöjd med att det blev så här, säger han.
Också till medieprogrammet och IT-programmet på John Bauer väntar många på en reservplats. Medieprogrammets 32 platser har 27 förstahandsreserver. Medieinriktningen på samhällsprogrammet är tänkt att minska söktrycket säger Tommy Berger.

John Bauer
Den nystartade gymnasiefriskolan John Bauer har 28 i kö till sina 40 platser på IT-programmet. Intresset har däremot varit mindre för skolans entreprenörsprogram som har 13 lediga platser.
Även barn- och fritid-, teknik- och omvårdnadsprogrammen har haft färre förstahandssökande än antalet platser. Det har också det specialutformade programmet teknik, produktion och service samt samhällsvetenskapsprogrammet.
I augusti börjar reservintagningen. Drygt 30 elever har ännu inte fått en plats på något program som de har sökt.
ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se

Fotnot: Alla som har kommit in på gymnasieprogrammen i Gävle finns på sidorna 14 och 24 samt på www.gd.se.
Sandvikens kommun är klara med sin intagning tidigast på torsdag.

Mer läsning

Annons