Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väntan för pristagare

/
  • Foto:ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Grattis. En värdigare pristagare än Olle Lundgren är svår att finna, tyckte stipendiekommitténs Inga-Lill Hemström

GÄVLE
Årets kulturpristagare skrädde inte orden när han fick beskedet.
-Det var fan i mej på tiden!

Annons
Har man varit verksam i det lokala och regionala kulturlivet sedan 40-talet så är det kanske en berättigad reaktion.
Den snart 84-årige Olle Lundgren har varit en känd profil inom konsten länge och har de senaste 20 åren suttit som sekreterare i Gävleborgs läns konstförening. Nyligen blev han utsedd till hedersmedlem.
Han har ett otal konstutställningar och tidningsartiklar på sin meritlista och är en drivande kraft i Gävle Gille och Pensionärsuniversitetet i Gävle, som han var med om att bilda.

En auktoritet
Enligt kultur- och fritidschefen Mats Öström är Olle Lundgren en auktoritet inom kulturvärlden och har därför mångas öron när han förespråkar en flytt av Konstcentrum till det gamla Silvanums lokaler.
Innan Olle Lundgren pensionerades jobbade han som konstlärare vid Högskolan i Gävle och har även flera år bakom sig vid Konstfack i Stockholm och andra skolor. Sedan dess har han jobbat minst lika hårt och just nu medverkar han i en dokumentation över Länskonstens första 75 år.
Själva utmärkelsen från stipendiekommittén betyder mycket, ett slags erkännande.
- Men det är trevligt med pengarna också. Kanske jag köper en dator, säger han och skrattar.
Priset uppgår till 30 000 kronor.
Förutom till Olle Lundgren delades en mängd andra kulturstipendier ut vid gårdagens kultur- och fritidsnämnd.

Flera stipendiater
Ejva Damms stipendium gick till textilkonstnären Kristina Jeanjour från Forsa och skulptören och digitala konstnären Annika Erixån från Gävle. De fick 20 000 kronor vardera.
Bo Lindes stipendium på lika mycket gick till trumpetaren Odd Inge Gjelsnes vid Gävles symfoniorkester.
Kulturstipendierna var lika stora och gick till de mångsidiga gävlekonstnärerna Katarina Jönsson och Pär Kock.
Honnörsstipendierna på 5 000 kronor vardera gick till lokalhistorikern och kännaren av hembygdens natur, Anders Josefsson från Valbo. Monica Svensson från Gävle fick pris för sitt mod och humor inom handikappteatern. Kyrkoherden Bengt Wiklund fick det för att han främjar konsten i Staffanskyrkan.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons