Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väntetid ledde till döden

GÄVLE En man i 75-årsåldern med förstorad prostata och urinläckage väntade i fem månader innan han fick tid för en undersökning på kirurgkliniken. Två år senare avled mannen. Nu ifrågasätts länssjukhusets rutiner av Socialstyrelsen.

Annons
Det är mannens efterlevande hustru som har anmält länssjukhuset. Hon ser fler brister i vården och beskriver i anmälan det lidande och den oro som hennes man fick stå ut med under sjukdomstiden.
I slutet av år 2000 får mannen en remiss från en hälsocentral till länssjukhusets kirurgklinik. Fem månader senare blir han undersökt och kort därefter kan läkare fastställa att han har cancer i prostatan.
Han behandlas med läkemedel och får en kateter som ska underlätta urintömningen. I april 2002 genomgår han en prostataoperation.
I slutet på året drabbas mannen av urinförgiftning. Hustrun vittnar om att katetern krånglat och menar att hennes man borde ha fått hjälp tidigare.
Katetern ersätts med en slang direkt in i njuren som ska dränera kroppen på urin. Även denna slang krånglar och läkarnas försök att rätta till problemet leder till smärtsamma ingrepp.

I början på 2003 behandlas cancern med strålning. Några veckor senare avlider den nu 77-årige mannen.
Socialstyrelsen beklagar att mannen fått lida men riktar inte någon kritik mot den behandling han fått. Däremot var väntetiden innan den första undersökningen alldeles för lång, anser handläggarna som ifrågasätter sjukhusets rutiner.
- Om det framgår av journalen att hälsocentralen tagit prover som tyder på att mannen hade prostatacancer, då är fem månader en alldeles för lång väntetid, säger överläkare Torsten Sandin vid länssjukhusets kirurgklinik.
Enligt honom kan urinläckage lika gärna tyda på en överaktiv blåsa eller en godartad prostataförstoring. Cancer i prostatan är en så vanlig sjukdom att alla män över 50 år anses ligga i riskzonen - oavsett om de har symptom eller inte.
- Hur snabbt patienter undersöks är hela tiden en prioriteringsfråga. I Östergötland hör lindriga prostatabesvär till de diagnoser som inte ska behandlas av den offentliga sjukvården, säger Torsten Sandin.
Senast den 17 november vill Socialstyrelsen ha ett svar från länssjukhuset. I svaret ska sjukhuset redogöra för ansvarsfördelningen och rutinerna kring remisser.
Erik Wikström
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se

Mer läsning

Annons