Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Langer fängslade liten skara

/
  • Joakim Langer berättade sina svindlande berättelser för sin minsta publik någonsin på Andersbergs bibliotek i går.

Han har en hel kappsäck med fängslande berättelser, bland annat den om Jessie Simpsson från Gävle, som gifte sig med verklighetens Efraim Långstrump, Pippis pappa.
På Andersbergs bibliotek mötte författaren och återupptäckaren, som han kallar sig, Joakim Langer sin minsta publik någonsin.

Annons

När biblioteket planerade Joakim Langers besök kunde de inte veta att Brynäs skulle vara i kvartsfinal samma tid.

– All heder åt Brynäs, det förtjänar de, sa en Joakim Langer, som kastade sig in i sin svindlande, fascinerande berättelse, som egentligen var en hel massa olika berättelser som alla gick i varandra.

Kanske var matchen förklaringen till att han bara hade en liten skara på fem personer att berätta om förlagan till Pippis pappa, Tarzan, Kapten Haddock och det lilla, lilla samhället som bara är en T-korsning och heter El Sueco i Mexico.

El Sueco, svensken, var Thord Ivar Hallström, som i Sydafrika blev soldat och bytte namn till Ivor Thord-Gray, som gav Edgar Rice Burroughs uppslaget till boken om Tarzan, Lord Greystoke. Familjen Hallström bodde för övrigt granne med Astrid Lindgren i Furusund om somrarna.

Där köpte Astrid Lindgren en välanvänd kappsäck på loppis, som tillhört Thord Ivar, eller Ivor Thord-Gray. Kappsäcken hade Joakim Langer med sig i går. Den och alla de berättelser han hittade efter sin pappa Pekka Langer i en klippbok i sin källare.

Det började med den om Kung Karl I Pettersson, en mycket stark kung i Söderhavet.

– När jag var liten var pappa så upptagen med att vara Pekka Langer med hela Sverige. Sen söp han ihjäl sig. Men nu leker pappa och jag, genom hans gamla klippbok. Han är med mig överallt, på alla mina resor. Tack pappa.

Mer läsning

Annons