Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsmuseet får två miljoner extra

GÄVLELänsmuseet i Gävle får två miljoner kronor extra från landstingets kultur- och utbildningsnämnd. Pengarna behövs för att undvika ett stort underskott för 2002.

Annons
- Det här är en extraordinär åtgärd, från och med nästa år hoppas vi att museet ska klara sig med sitt ordinarie anslag, säger Jerker Svensson, v, nämndens ordförande.
Länsmuseet har länge haft ekonomiska problem, bland annat till följd av minskade intäkter från uppdragsverksamhet inom arkeologiområdet.
I år går museet mot ett underskott på tre miljoner kronor. Det är en halv miljon mer än tidigare aviserats. Orsaken till ökningen är att museets aktieportfölj måst skrivas ned på grund av börsfallet.
Under 2003-2004 kommer nivån på museets anslag från landstinget att höjas. Därmed hoppas kultur- och utbildningsnämnden att ekonomin ska kunna stabiliseras.
Men det finns osäkerhetsfaktorer. En är det statliga bidraget till museet som inte höjts i den omfattning nämnden väntat.
Jerker Svensson tycker att staten borde ta ett större ekonomiskt ansvar för den antikvariska kompetensen ute i länen. Han efterlyser en mer långsiktig finansiering av de resurser som krävs för arkeologiska utgrävningar. I dag får museerna betalt endast i samband med själva utgrävningarna och det skapar en stor ekonomisk osäkerhet.
Representanter för Länsmuseets styrelse kommer inom kort att göra en uppvaktning hos kulturutskottet för att framföra de här synpunkterna.
BJÖRN HANÉRUS

Mer läsning

Annons