Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länssjukhuset får hälsoprofil

GÄVLEAtt behandla och vårda patienter är inte längre den enda uppgiften för Länssjukhuset Gävle-Sandviken.

Annons
Hädanefter ska sjukhuset också arbeta "hälsofrämjande".
Det handlar om att i vid mening motverka att ohälsa uppstår.
- Vi har som första sjukhus i länet blivit antaget i nätverket "Hälsofrämjande sjukhus", det gör mig mycket stolt och glad, säger sjukhusdirektör Lena Munkhammar.
Sjukhusen är av tradition en plats där man ägnar sig åt att ta hand om sjuka och skadade människor. Syftet är att bota sjukdom och lindra besvär.

Ett av 25 sjukhus
I takt med att folkhälsotänkandet slagit igenom inom landstingsvärlden har alltfler sjukhus skaffat sig en mer hälsoorienterad profil. I dag finns ett nätverk kallat "Hälsofrämjande sjukhus" där 25 sjukhus i Sverige ingår.
Begreppet "Hälsofrämjande sjukhus" har introducerats av Världshälsoorganisationen. Tanken är att sjukhus ska arbeta utåtriktat mot samhället och sprida kunskaper om hur man bibehåller sin hälsa.
- Det är ett annorlunda synsätt som tilltalar medarbetarna mycket, säger Monica Uddenfeldt, överläkare på landstingets samhällsmedicinska enhet och processledare för "Hälsofrämjande sjukhus" vid länssjukhuset.
Hälsoarbetet vid länssjukhuset kommer att bedrivas på många olika sätt.
Det kan handla om allt från att välja en extra "hälsofrämjande" färgnyans när man målar om en vägg i en sjuksal till att låta medarbetare bedriva hälsoupplysning i radion.

Rökfri personal
Hittills ingår tre delprojekt i "Hälsofrämjande sjukhus" vid länssjukhuset:
Den hälsosamma arbetsplatsen - syftar till att öka trivseln och hälsan bland de anställda vid sjukhusköket. Ett mål är att få samtliga att bli rökfria.
- I dag är en av tre rökare. Men vi siktar på att ha en helt rökfri arbetsplats när vi inviger våra nya lokaler våren 2004, säger Theresia Djärv, kökschef.
Den hälsosamma parken - syftar till att med en gångbro länka samman sjukhusområdet med Valls hage.
- Naturen har en läkande kraft, vi vill underlätta för patienter, anhöriga och besökare att ta del av den miljö som Valls hage erbjuder, säger biträdande sjukhusdirektör Roland Johansson.
Hälsofrämjande för familjen - syftar till att ge ett bättre stöd till föräldrar som skiljs från sitt nyfödda barn på BB.
- Om barnet till exempel har lågt blodsocker måste det flyttas till barnkliniken. Vi vill ta reda på hur vi kan ge dessa tillfälligt splittrade familjer en trygg och bra start, säger Hjördis Eklund, vårdutvecklare på kvinnokliniken.

BJÖRN HANÉRUS

Mer läsning

Annons