Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen missade bokföring

Den gamla styrelsen för Stiftelsen Hedesundavävarna har inte lämnat ifrån sig årsredovisningarna för 2004 och 2005 till länsstyrelsen. Det upptäckte ansvariga på länsstyrelsen i går, när GD bad dem kontrollera uppgiften.
– Det är naturligtvis inte bra. Det har skett en miss, säger länsstyrelsens chefsjurist Daniel Ström.

Annons

Att det saknas ett bokslut och bokföring från just de åren har den nya styrelsen påpekat i ett brev till länsstyrelsen.

Brevet skickades som ett svar på den kritik som stiftelsens revisor riktat mot den nya styrelsen. Enligt revisorn har tre av ledamöterna i strid med stiftelselagen och de egna stadgarna själva lånat ut pengar till stiftelsen under 2007, totalt 127 000 kronor. Lånen togs upp utan att de protokollfördes.

Fyra styrelseledamöter tillbakavisar kritiken och hävdar att de agerat för stiftelsens bästa. Lånen har använts för att betala akuta skulder och leverantörsfakturor, som skulle ha tvingat stiftelsen i konkurs om de inte betalats.

Enligt styrelseledamöterna har visserligen inte varje lånetillfälle protokollförts, men en allmän diskussion och ett godkännande om att ta upp lån finns med i protokoll från styrelsens möten. Lånen är inte heller bundna av speciella villkor, annat än att de löper med sedvanlig ränta.

Därefter frågar sig den nya styrelsens ledamöter varför ingen har slagit larm om att det saknas bokslut för åren 2004 och 2005, åren innan den nya styrelsen tillträdde. De dokumenten har i varje fall inte den nya styrelsen fått tillgång till. Och länsstyrelsen har inte heller sett dem.

– Vi har inte reagerat på det, säger chefsjuristen Daniel Ström, som i går inte kunde förklara varför länsstyrelsen missat att kräva in årsredovisningarna. Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och redovisningarna är ett av de allra viktigaste dokument som behövs för tillsynen.

– Det är först och främst stiftelsernas ansvar att se till att de kommer in, men vi borde naturligtvis ha upptäckt att det inte skedde, säger Daniel Ström.

Varken 2004 eller 2005 hade länsstyrelsen datastöd för att enkelt upptäcka att det saknades årsredovisningar bland de drygt 300 stiftelser som omfattas av tillsynen. Numera finns ett mer sofistikerat system som underlättar bevakningen av rapporteringen från stiftelserna.

– Det är väldigt märkligt att det inte har lämnats in. Har de inte fått det är det förstås fel någonstans, säger Gunnar Björk, som tidigare var ordförande i stiftelsens styrelse.

– Enligt honom har verksamhetsberättelse och årsredovisning varje år godkänts av föreningen Hedesundavävarna, som är huvudman för stiftelsen. Han frågar sig om det inte var deras ansvar att se till att årsredovisningarna lämnades över till länsstyrelsen.

– Det är väl bra om det här reds ut. Jag träffar gärna den nya styrelsen, säger Gunnar Björk.

Hur länsstyrelsen ser på anklagelserna mot den nya styrelsen om stadgebrott och lagbrott vill Daniel Ström vänta med att kommentera.

Mer läsning

Annons