Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen stoppar biogasmacken vid Teknikparken

/
  • Länsstyrelsen säger nej till en biogasmack vid Teknikparken. Bilden visar invigningen av biogasmacken i Sörby urfjäll.

Gästrike ekogas får inte bygga sin biogasmack vid Teknikparken.
Området är vattenskyddsområde och länsstyrelsen ger inte dispens.

Annons

Gästrike ekogas vill bygga sin andra gasmack i Gävle vid Teknikparken, nära trafiken på E16 och E4, något man planerat för länge.

Läs mer: Miljontillskott ska ge mer biogas

Eftersom det räknas som industri och Teknikparken ligger vid Gävles dricksvattentäkt, inom så kallad sekundär skyddszon, krävs dispens. Det säger länsstyrelsen nej till. Macken innebär en risk att grundvattnet förorenas och alternativa placeringar, utanför vattenskyddsområdet, är inte tillräckligt utredda.

Gästrike ekogas är överraskade av beslutet och tänker överklaga till mark- och miljödomstolen.

– Vi ser inte logiken i resonemanget, säger Jonas Stenfelt, verksamhetsansvarig.

Han tycker att det är tveksamt att räkna macken och den lilla mängd olja som hanteras där som industriell verksamhet och tycker att det borde räcka att valla in både kompressorn och hela området som de vill göra.

– Vi vill inte ställa till något med vattentäkten, självklart inte.

Han säger att det i dag är en grusplan och parkeringsplats där, något som borde innebära större risker för grundvattnet. De har tittat på alternativa placeringar, men inte hittat någon lika bra. Ett exempel är Gävle bro, som blev för dyrt eftersom det krävs en kompressor på var sida om E4:an. De fortsätter att titta på alternativa placeringar.

Emma Gyllbäck, miljöhandläggare på länsstyrelsen, säger att utifrån skyddsföreskrifterna för vattenskyddsområdet bedömer länsstyrelsen att macken räknas som industriell verksamhet. För att ge dispens från skyddet av grundvattentäkten krävs särskilda skäl, något länsstyrelsen inte anser att Gästrike biogas har kunnat visa att man har.

Inte heller Gävle kommun och Gästrike vatten, som yttrat sig inför beslutet, tycker att Teknikparken är en bra plats.

I beslutet skriver länsstyrelsen att dagens användning av området inte är ett skäl att ge tillstånd till något man bedömer som riskfyllt för grundvattnet.

I dag finns bara en biogasmack i Gävle, vid Sörby urfjäll. Den räcker för biogasfordonen som finns i dag säger Jonas Stenfelt. Inom kort utökas den också med en lagringsanläggning. Den nya macken är ett led i Gästriklands biogassatsning.

Läs mer: Så blir biogasanläggningen i Forsbacka

Läs mer: Dyrt fylla tanken på gasbilen i Gävle

Mer läsning

Annons