Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lantmäteriet i Gävle får stort uppdrag – digitalisering ska öka takten i bostadsbyggandet

/

Lantmäteriet får i uppdrag av regeringen att utveckla digitalisering av processen i bostadsbyggandet i landet. Uppdraget ska ske i nära samarbete med Boverket.

Annons

Tanken med uppdraget är att ge kommuner, byggherrar, företag och andra intressenter tillgång till en samordnad digital samhällsbyggnadsprocess.

– Sverige behöver en effektivare plan– och byggprocess. På 1970-talet påbörjades uppbyggnad av databaser med uppgifter om markanvändning och fastigheter. Digitaliseringen möjliggör nu nästa stora steg – en helt sammanhållen digital process för att skapa byggrätter och för att kunna öka takten i bostadsbyggandet, säger Lennart Sjögren, t f styrelseordförande i ULI Geoforum, branschorganisation för geodataområdet.

Även Susanne Nellemann Ek, VD och kanslichef för ULI Geoforum, är positiv.

– Tydlighet om att en samordnad och digital samhällsbyggnadsprocess är mycket positivt. Tekniken finns och det är fullt möjligt att åstadkomma både en digitaliserad process, men även automatiserade beslut. Arbetet kommer att ta tid och det krävs en strategi och målmedvetenhet som sträcker sig över flera mandatperioder. Vår bransch är lösningsorienterade. Vi ser flera viktiga knäckfrågor som är kritiska för att nå framgång, säger hon.

Mer läsning

Annons