Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lantmäteriets kartskatt är till salu

GÄVLELantmäteriet är kanske inte det första man tänker på när det gäller julhandel. Men här går det att hitta 1600-talskonst till rimliga priser.

Annons
Redan förra julen gick Lantmäteriet ut med en drive om sina kartor och i år fortsätter man på samma linje. I första hand är det i Stockholm affischer satts upp. Folk nappade och sedan förra julen har försäljningen tredubblats.
- Vi har scannat material i tolv-13 år och nu går det att söka på nätet, berättar Göran Samuelsson, produktchef på avdelningen för historiska kartor och arkiv.
Än finns bara en liten del av kartskatten på nätet men det som finns kan man beställa digitalt, tanka hem on line eller få köpa via CD. Lantmäteriet har ungefär tre miljoner kartor, från 1628 och framåt och det som ännu inte finns på nätet går att plocka fram manuellt.
- De som ligger på nätet är hundra år eller äldre. Personuppgiftslagen sätter stopp för yngre kartor, säger Göran Samuelsson.

Kartor för alla
I samlingarna finns bland annat häradskartor, laga skiften och kartor över hela socknar. I vissa områden går det att följa utvecklingen under flera hundra år.
- Det är unikt för Sverige med så många olika typer av kartor från så många ställen. Alla kan hitta någon form av karta.
Göran Samuelsson tycker att förrättningskartorna från 1700-talet och häradskartorna är de finaste bland annat beroende på den vackra färgsättningen.
En inramad karta från 1800-talet över släktgården till ett pris från 150 kronor och uppåt borde vara en uppskattad julklapp. Dessutom stiger den i affektionsvärde till skillnad mot många andra klappar.
MONIQA SWÄLAS

Mer läsning

Annons