Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare blev ihop med sin 15-åriga elev

När sommarlovet kom blev den då 15-åriga eleven och läraren på Gävleskolan ett officiellt par.
– Känslor kan man aldrig förbjuda eller styra. Frågan är vilket utlopp de får, säger Jesper Svensson i Lärarnas yrkesetiska råd.

Annons

Eleven gick i nian på den aktuella skolan förra våren och enligt uppgifter till GD kunde klasskamraterna inte undgå att det var någonting på gång mellan tjejen och den manlige läraren.

Officiellt sett blev de dock ett par först efter skolavslutningen då 15-åringen inte längre var elev på skolan, men förhållandet har ändå väckt reaktioner.

När GD ringer till skolan vill rektorn först inte kännas vid historien överhuvud taget. Men efter ett tag kommer det fram att skolledningen har samtalat med mannen i ärendet. Vad som sades vill rektorn dock inte gå in på.

– Jag vill inte kommentera vad vi för för dialog med vår personal.

Även Lärarförbundet har pratat med läraren – som jobbar kvar på skolan – om förhållandet. När de fick klart för sig att 15-åringen och mannen blev tillsammans först efter att hon lämnat skolan lät de saken bero.

Jesper Svensson sitter i Lärarnas yrkesetiska råd och säger att förhållanden mellan lärare och elever är en grannlaga fråga.

– Yrkesetiken säger inget uttalat om sådana här fall, men en punkt handlar om hur man ska förhålla sig till sina elever, berättar han.

I principerna står bland annat att lärare förbinder sig att i sin yrkesutövning ”verka för att upprätthålla förtroendefulla relationer med eleverna”.

– Om man inleder ett förhållande, kan man ha en förtroendefull relation med den eleven då? Eleven står ju i beroendeställning till läraren, säger Jesper Svensson.

Hur skolledningarna bör agera måste avgöras från fall till fall, anser han.

– Känslor kan man aldrig förbjuda eller styra. Frågan är vilket utlopp de får. Är eleven över 15 år finns ingen lag som arbetsgivaren kan använda sig av, men vi har sett fall där läraren ändå förlorat jobbet eftersom skolan hänvisat till det här med maktförhållandet.

GD har utan resultat sökt läraren för en kommentar.

Mer läsning

Annons