Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare oroade över rasism

GÄVLE
Främlingsfientlighet är ett stort problem på Polhemsskolan.
Samtidigt vågar inte lärarna ta strid med rasistiska elever.

AnnonsDet framgår av ett brev från samhällskunskapslärarna på skolan till Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.
Bakgrunden till brevet är att Sverigedemokraterna fått över tio procent av rösterna i de två senaste skolvalen på Polhem. Flera lärare intygar att det finns flera elever med uttalat rasistiska åsikter på skolan, som bland annat sprider flygblad och klottrar rasistiska slagord.
Men lärarna vet inte hur de ska agera mot främlingsfientligheten.
- Vi får ibland höra att "det vore bra om ni på samhäll tar det här". Men vi menar att en mattelärare ska kunna ta tag i det här likaväl som en samhällslärare, säger Thomas Nygren.
Han är lärare i samhällskunskap, historia och psykologi på Polhemsskolan och en av dem som står bakom brevet som togs upp på nämndens möte i onsdags.
Han efterlyser en satsning på lärarna. De måste lära sig argumentera emot eleverna som har främlingsfientliga tendenser.

Samlat grepp
Hans kollega Jörgen Westlander, som skrev brevet, håller med.
- Det är uppenbart att tillräckligt mycket inte har gjorts. Nu måste vi ta ett samlat grepp. Jag har tänkt bilda en grupp och träffas nästa vecka och snacka igenom det här ingående. Vi måste våga prata om det, säger han.
Båda två är överens om att pekpinnar och temadagar inte löser några problem.
- Vi tror inte på modellen med 60 minuters samtal och sen är alla demokrater. Man kan inte som lärare säga: Det är fel på er. Ändra på er! Då blir utanförskapet ännu större, det bekräftas. Vi måste i stället bjuda in till dialog, säger Thomas Nygren.
Han menar att temadagar mot rasism visserligen behövs, men att de egentligen bara hjälper redan övertygade demokrater att slipa på sina argument.
- Jag tror inte att någon nynazist blivit omvänd av en temadag mot rasism. Det arbetet tar längre tid än så, säger han.

Attitydfrågor
I augusti börjar terminen med att all personal på skolan ska få utbildning i hur man hjälper elever att hantera attitydfrågor. Det är ett steg mot att alla lärare ska våga stå upp mot den groende främlingsfientligheten.
- Man får träna på att ta sådana här diskussioner i klassrummet, säger Anita Dehlbom, rektor på Polhemsskolan.

MAGNUS LUNDQUIST

Mer läsning

Annons