Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarluckor täpps till

GÄVLE
Bara ett par veckor innan kommunen inför ett stopp för nyanställningar söker Barn & Ungdom nu 24 nya lärare i grundskolan.

Annons
Nämnden och förvaltningen förnekar dock att det skulle vara en medveten taktik att anställa extra många nu för att hinna innan maj månad maj är slut.
- Det är absolut inte på grund av det. Vi måste få ut de här annonserna nu för att hinna få lärare på plats innan hösten, intygar nämndsordförande Jens Leidermark, s.
Enligt honom och personalchefen Jan Jansson är det naturligt att söka nya lärare den här tiden på året.
Och det är inte ovanligt att det rör sig om så pass många på en gång.
I fjol annonserade man efter personal 500 gånger. Men då körde man en del flera gånger, enligt personalchefen.
Som en effektiv sparåtgärd vill kommunstyrelsen stoppa nyanställningar generellt från 1 juni. Det har GD berättat om tidigare.
Då förvaltningarna ändå ser det som nödvändigt ska man göra en noggrann central bedömning i varje enskilt fall. Meningen är att det ska bli riktigt svårt att anställa.

Ska spara 60 miljoner
Enligt kommunalrådet Mats Ågren, s, kommer stoppet att leda till ungefär 200 färre anställda årligen och en besparing på 60 miljoner kronor. Samtidigt ska nämnderna spara miljontals kronor på sina verksamheter. Även Barn och Ungdom.
Nämnden har dessutom varslat om att skolor kan behöva läggas ned framöver för att rädda ekonomin och för att elevantalet väntas minska till förmån för friskolorna.
Jens Leidermark berättar att ett 70-tal tjänster ska bort inom skolan. Ändå anställer man nu - totalt är det uppemot 100 tjänster som ska tillsättas.
- Jag medger att det ser lite konstigt ut. Men det beror på att personalomsättningen är större än minskningen av antalet tjänster, förklarar han.
Nästa år ska nämnden minska sin budget med en procent, vilket innebär tolv miljoner kronor. En lösning som man räknat på är att ta ut en avgift för den tolfte månaden i barnomsorgen. En förändring som ska ge tre miljoner kronor.
En annan förhoppning är att man ska kunna räkna in åtta miljoner kronor i de så kallade Wärnerssonpengarna från regeringen. Pengar som ska gå till anställningar av personal i skolorna.

Tillgodoräkning
Om man har tillräckligt med personal som redan anställts och inte krymper kostymen alltför snabbt, hoppas Jens Leidermark att man kan tillgodoräkna sig årets anställningar för nästa års bidrag.
Kanske kan man se en förklaring till de utannonserade lärarjobben även där? Åtta miljoner kronor är pengar man får svårt att vara utan.
De 24 annonserna som Barn & Ungdom har med i arbetsförmedlingens platsbank rör sig om allt från modersmålslärare i arabiska till grundskollärare i gymnastik och matematik. Kraven på ämneskompetenser varierar kraftigt, liksom i vilka orter de ska tjänstgöra. Det är såväl i Hedesunda och Bergby som vid skolor inne i Gävles stadsdelar.
Orsakerna till att det är så stor rörlighet i lärarkåren är många.
Till viss del handlar det om att lärare vill prova andra skolor. En hel del lärare plockas in på grund av graviditer och sjukskrivningar. Och när icke behöriga lärare blivit behöriga och ska få en sådan tjänst behövs också påfyllning.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons