Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarprotest på Skolans dag

/
  • Läraren Margita Moreberg ställde upp en näst intill gren- och barrfri ”lågbudgetgran” med diverse utsmyckning som en illustration till den utveckling hon ser i Gävles kommunala skolor.
  • Varslade läraren Jan-Eric Andersson med skylten och folkpartipolitikern i Barn och Ungdom, Mats Ivarsson, ingick i den tysta demonstrationen utanför Läkerol Arena.

En tyst protest skedde utanför Läkerol Arena samtidigt som Skolans dag pågick innanför glasväggen.

Annons

Några ingick i den grupp på 54 varslade lärare men även andra som protesterar mot neddragningarna i den kommunala skolan fanns med. Bland dem en ledamot i Barn och Ungdom.

Han är folkpartist och heter Mats Ivarsson. Med sitt deltagande ville han visa på kommunens ”katastrofala skolpolitik”.

– Med den lärartäthet vi har vinner vi snart ligan i fel ände. Jag kommer att ta upp lärarfrågan vid vartenda möte i nämnden fram till 2010.

Initiativtagaren Jan-Eric Andersson betonar att demonstrationen inte i första hand är för de varslade lärarna, han är en av dem, utan för att visa sitt stöd för skolan.

– Det handlar inte om varslen utan om hela den demontering som pågår av den kommunala skolan i Gävle. Den är det främsta vi har för vår demokrati. Vi protesterar mot att de som står härinne får sämre resurser för att inkompetenta tjänstemän och politiker i Barn och Ungdom är inne på fel spår.

Helén Eriksson är lärare på Källöskolans årskurs 6, anställd 1998 och fast sedan 2002. Hon är en av de lärare som sannolikt tvingas gå.

– Vi är uppsagda på spekulation. 300 barn antas gå till någon av friskolorna. Kommunen tar inte ens kamp för att försöka behålla dem.

Hon betraktar utvecklingen som skrämmande och ställer frågan vad kommunen ska ta sig till med de elever som hon är säker på kommer att stå utan lärare till hösten.

Mer läsning

Annons